Свет

Пригожин: Француска стоји иза напада на руског дипломату у Централноафричкој Републици

Стање директора локалног Руског дома је тешко, али је он сада ван животне опасности, пренео је ТАСС
Пригожин: Француска стоји иза напада на руског дипломату у Централноафричкој Републициwww.globallookpress.com © XinHua/Luo Yu

Оснивач руске приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин оптужио је Француску да стоји иза покушаја убиства руског званичника који је рањен у експлозији пакета-бомбе у Централноафричкој Републици.

Он је навео да је руски дипломата Дмитриј Ситиј, пре него што је изгубио свет, успео да каже да је видео белешку: "Ово је за тебе од свих Француса, Руси ће напустити Африку".

Пригожин је предложио руском министарству спољних послова да покрене поступак за означавање Француске као државе која спонзорише тероризам, али и за темељно истраживање терористичких метода Француске и њених западних савезника – САД и других, пренео је Ројтерс.

У међувремену, стигао је и одговор из Париза. Шеф француског Министарства спољних послова негирао је оптужбе о умешаности његове земље у експлозији у Руском дому, пише АФП.

Из руског министарства спољних послова навели су да очекују да ће одговорни за покушај убиства Ситија бити идентификовани и кажњени.

Претходно је шеф "Росотрудничества" Јевгениј Примаков саопштио да се лекари боре за живот Дмитрија Ситија, иначе директора Руског дома у Централноафричкој Републици. Након тога, руски ТАСС пренео је да је његово стање оцењено као тешко, али и да је Ситиј ипак ван животне опасности.

"У Бангију је извршен терористички напад, експлозивна направа у пакету тешко је ранила шефа културног центра Дмитрија Ситија. Лекари се сада боре за његов живот", написао је Примаков Телеграму.

Напад се догодио изван руске дипломатске базе, у кући дипломате, након чега је Ситиј хоспитализован. 

Полиција Централноафричке републике означила је напад као акт тероризма. На исти начин инцидент су прокоментарисали и из руског Министарства спољних послова и "Росотрудничества". Из МСП-а Русије додају и да је циљ напада нанети штету односима Русије и ове афричке земље.

Након данашњих дешавања, појачано је и обезбеђење Амбасаде Русије, која се налази преко пута Руског дома у овој републици, пишу руски медији.

Из Организације руских официра раније су саопштили да је дипломата добијао претње због веза Русије са владом Централноафричке Републике.

Тако је у новембру Сити добио фотографију свог сина, који живи у Француској, заједно са поруком у којој се наводи да ће му следећи пут послати синовљеву главу уколико "Руси не напусте афрички континент и не отворе врата Французима", рекао је Пригожин.

Ситиј је на челу локалног огранка "Руског дома", мреже културних центара при руском министарству спољних послова.

Због нестабилне ситуације у земљи, руска амбасада је саветовала грађане да не посећују Централноафричку Републику, а од 2020. године Москва локалним властима наводно пружа помоћ у виду услуга приватних војних инструктора из Русије.

Француска, бивша колонијална сила која је владала регионом до 1960-их, веома је критички настројена према растућем утицају Русије у Африци.

Прошлог месеца, француски председник Емануел Макрон оптужио је Москву за "предаторске" амбиције у деловима континента, које Париз дуго посматра као област од стратешког интереса.

О присуству приватних руских војних формација на континенту јуче је говорио и Пригожин. У одговору редакцији Ројтерс, бизнисмен је поручио да не експлоатише Русија афрички континент, већ државе попут Француске, заједно са америчким Стејт департментом и ЦИА, другим земљама Запада, укључујући ту и оружане снаге Уједињених нација.

Они сваке године изазивају војне ударе и максимално користе злато и дијаманте из Африке, обајснио је оснивач "вагнероваца".

image