Русија

Лавров: Политика Запада носи ризик директног сукоба нуклеарних сила

Москва понавља да у нуклеарном рату не може бити победника, због чега никада не сме да буде покренут, поручио је руски шеф дипломатије и додао да Украјина покушава да изазове директан судар НАТО-а и Русије
Лавров: Политика Запада носи ризик директног сукоба нуклеарних силаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да је политика Запада, која је усмерена на потпуно обуздавање Русије, изузетно опасна, као и да носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила, пише ТАСС.

"На Западу се непрестано одвијају неодговорне спекулације да се 'Русија спрема да употреби нуклеарно оружје против Украјине'. У ствари, политика Запада потпуног обуздавања наше земље је изузетно опасна. Она носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила", нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да "Москва изнова понавља да у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да буде покренут". Истовремено, како је напоменуо министар, западни политичари заоштравају реторику по овом питању и њих треба питати да ли ће се тај тренд наставити и 2023. године.

"Са дубоком забринутошћу примећујемо пропаганду у САД и на Западу уопште, око теме нуклеарног оружја. Истовремено, западни званичници, када разговарају о могућности употребе нуклеарног наоружања у Украјини, позивају се на 'одређене изјаве политичког руководства Русије'. Али у стварности таквих изјава није било", рекао је Лавров.

Украјина покушава да изазове директан судар НАТО-а и Русије

Руски шеф дипломатије рекао је да кијевски режим покушава да увуче САД и друге чланице НАТО-а још дубље у сукоб у Украјини, рачунајући на њихов директан судар са Русијом.

"Кијевски режим покушава да увуче Американце и друге чланице НАТО-а још дубље у вртлог сукоба, у нади да ће фронтални судар са руском војском учинити неизбежним. Довољно је подсетити на провокацију 15. новембра, када је  украјинска противваздушна ракета пала на територију Пољске, коју је украјински председник Владимир Зеленски лажно покушао да представи као руску", напоменуо је Лавров.

Он је нагласио да је добро што су Вашингтон и Брисел тада имали разума да не наседну на овај трик, али и да је инцидент показао да се украјински режим неће зауставити.

Шеф руске дипломатије је додао да Москва неће престати да упозорава своје непријатеље на Западу о опасности од ескалације украјинске кризе.

"Са борбеном готовошћу коју су подигли у Кијеву, ризик од неконтролисаног развоја ситуације остаје веома висок. Важно је спречити катастрофу", поручио је Лавров.

САД и НАТО желе да победе Русију "на бојном пољу"

Лавров је рекао да САД и њени НАТО савезници желе да победе Русију на "бојном пољу", како би је уништили. 

"Ни за кога више није тајна да је стратешки циљ САД и њених савезника у НАТО-у, да победе Русију на 'бојном пољу' као механизам за значајно слабљење или чак уништење наше земље. Како би остварили овај циљ, наши противници су спремни на све", рекао је Лавров.

Према његовим речима, главни корисник "врућег сукоба" су САД, које настоје да из њега извуку максималну корист у војно-стратешком смислу и у економском смислу. Истовремено, Вашингтон решава и важан геополитички задатак, а то је да прекине традиционалне везе између Русије и Европе и да додатно потчини европске земље.

Немогућа нормална комуникација са Бајденовом администрацијом

Руски шеф дипломатије рекао је да Руска Федерација и САД не могу да одржавају нормалну комуникацију због конфронтационе политике коју води администрација америчког лидера Џозефа Бајдена.

"Немогуће је одржати нормалну комуникацију са Бајденовом администрацијом, која за циљ проглашава наношење стратешког пораза нашој земљи", рекао је он и додао да "конфронтациони антируски курс Вашингтона постаје све акутнији и свеобухватнији".

Министар је признао да су "руско-амерички односи заиста у крајње жалосном стању, као и да су практично замрзнути кривицом Вашингтона".

"Ми стално објашњавамо Американцима да намерно погоршање међудржавних односа није наш стил. Међутим, када успостављамо дијалог у било којим околностима, полазимо од принципа реципроцитета. То јест, поступамо по принципу 'око за око', али не нужно симетрично", истакао је Лавров.

Разговори са САД око Украјине тек када Вашингтон "сазре"

Лавров је рекао да је Москва спремна да разговара о безбедносним питањима како у контексту Украјине тако и на стратешком плану, када Вашингтон "сазре" до тачке увиђања инфериорности своје садашње полтике и одсуства алтернатива грађењу односа међусобног поштовања са Русијом.

"Са наше стране, спремни смо да разговарамо о безбедносним питањима како у контексту Украјине тако и на ширем, стратешком нивоу. Сачекајмо да Вашингтон "сазре", да схвати инфериорност свог садашњег курса и недостатак алтернатива за изградњу односа са нама на узајамном поштовању, равноправној основи, уз обавезно уважавање легитимних руских интереса", рекао је шеф руске дипломатије.

Русија неће сарађивати са русофобима

Руски министар спољних послова уверио је да ће, ако и када се Европа ослободи русофобије, постојати политичари који ће разумети предности равноправног партнерства са Руском Федерацијом.

"Ако и када европску страну ухвати горак мамурлук од садашњег русофобичног беса, а затим отрежњење, ако се појаве изразити национално оријентисани политичари који разумеју предности равноправног и обострано корисног партнерства са Русијом, уверавам вас, са наше стране неће бити никаквих проблема", додао је Лавров.

"За сада имамо оно што имамо. Ми смо реалисти. Наставићемо да радимо са оних неколико европљана који цене пријатељство са нама. Русија неће сарађивати са русофобима", поручио је Лавров.

САД прете елиминацијом председника Русије

Лавров је упозорио да изјаве неименованих званичника из Пентагона о наношењу "удара одрубљивања главе" Кремљу, заправо, говори о претњи елиминацијом шефа руске државе.

"Вашингтон је отишао најдаље, јер су неки неименовани званичници из Пентагона заправо претили да ће Кремљу нанети 'ударац одрубљивања главе'. Ради се о претњи елиминацијом шефа руске државе. Ако такве идеје неко заступа, овај други треба да добро размисли о могућим последицама таквих планова", рекао је Лавров.

Поред тога, шеф руског министарства спољних послова је подсетио на конфронтационе сигнале који долазе са Запада у нуклеарној сфери.

"Изгледа да су потпуно напустили сваку пристојност. Злогласна бивша премијерка Велике Британије Лиз Трус, која је без и мало сумње током предизборне дебате изјавила да је сасвим спремна да изда наређење за нуклеарни удар. Све је јасно", нагласио је руски министар.

"Да не спомињемо провокације кијевског режима. Украјински председник је пристао да захтева превентивне нуклеарне ударе НАТО земаља на Русију. Ово такође превазилази границе прихватљивог", закључио је Лавров.

 

 

image