Свет

Топла људска прича под СС знамењем

Британски лист "Телеграф" објавио је фотографију украјинског војника са ознаком нацистичке дивизије "Тотенкоф"
Топла људска прича под СС знамењемGetty © Spencer Platt / Staff

Не би ли изазвао саосећање читалачке публике с Украјинцима који се боре и страдају у сукобу с Русијом, британски лист "Телеграф" објавио је, између осталог, фотографију названу "Искупљење за изгубљено време". На њој украјински војник држи у наручју своју малу ћерку, коју по речима његове супруге, види први пут за скоро годину дана.

Топла људска прича уколико се занемари чињеница да војник на одсуству на рукаву јакне има пришивен нацистички симбол – мртвачку главу злогласне Треће СС панцер дивизије "Тотенкоф".

Дивизија формирана у октобру 1939. године учествовала је у нападу на Француску, у борбама на Источном фронту, у Пољској 1944, као и у Мађарској крајем Другог светског рата. "Прославила" се по бројним ратним злочинима и покољима француских цивила и пољских Јевреја.

Није први пут да се у западним медијима објављују докази да није без разлога један од циљева специјалне војне операције Руске Федерације – денацификација Украјине.

Обележавајући Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај председник Украјине Владимир Зеленски на својим профилима на Инстаграму и Телеграфу објавио је низ фотографија бораца с фронта. На првој од њих војник на униформи има знамење Треће СС панцер дивизије. Иако је фотографија убрзо уклоњена, украјинско министарство одбране објавило ју је на Твитеру.

НАТО је у објави поводом Међународног дана жена, који је посветио "изузетним женама Украјине", ставио неколико њихових фотографија. На униформи једне од њих видљив је неонацистички симбол "црно сунце". Северноатланста алијанса је ту објаву, попут Зеленског, касније уклонила.

Украјина је у своју националну војску интегрисала неонацистичке снаге, чију природу западни медији сада превиђају и описују их као крајње десничарске групе.

Најпознатији је свакако батаљон "Азов", чији су припадници убеђени нацисти, a циљ им је да "одбране белу расу" од "инвазије азијских хорди из Русије", Семита и осталих "обојених".

Најексплицитнији призори нацистичког наслеђа могли су се видети по предаји азоваца из фабрике "Азовстаљ" у Маријупољу. Кукасти крстови и Хитлерови портрети били су тек делић откривене иконографије.

image