Економија

Упркос санкцијама јапанско-руска трговинска размена бележи озбиљан скок у 2022. години

Скок трговинске размене је резултат високих цена енергената
Упркос санкцијама јапанско-руска трговинска размена бележи озбиљан скок у 2022. годиниwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Трговина између Русије и Јапана бележи годишњи пораст од 10 одсто у првих 11 месеци 2022. упркос санкцијама које је Запад увео Москви, показују процене ТАСС-а који се позива на јапанске трговинске статистике.

У монетарном смислу, билатерална трговина износи 2,365 билиона јена (око 18 милијарди долара).

Повећање се углавном приписује нестабилности на глобалном енергетском тржишту, пошто су цене нафте порасле због поновног отварања привреде након ковида, праћених санкцијама и мерама одмазде Москве.

Русија, један од највећих светских произвођача и извозника нафте, остаје један од главних добављача течног природног гаса (ЛНГ) за Јапан. Око девет одсто јапанског увоза горива "држи" Москква. Руски гас чини три одсто производње електричне енергије у Јапану.

Сходно томе, растуће цене гаса током 2022. довеле су до повећања јапанског увоза из Русије у монетарном смислу за 35 одсто на 1,82 билиона јена (скоро 13,9 милијарди долара). У међувремену, јапански извоз у Русију опао је за 30,7 одсто на око 540 милијарди јена (око 4,14 милијарди долара).

Токио је смањио куповину руске нафте на скоро нулу у јулу и августу. Штавише, Јапан се придружио шеми ограничења цена нафте коју су прошлог месеца усвојиле земље Групе седам.

image