Свет

Немачка на мукама: Немају оружја ни за себе, а морају да се испрсе пред савезницима

Немачки канцелар под притисцима да Украјини пошаље још тенкова како би парирао "великодушности" САД и Француске
Немачка на мукама: Немају оружја ни за себе, а морају да се испрсе пред савезницимаGetty © Photo by Alexander Koerner/Getty Images

Немачка је све ближа одлуци да у помоћ Украјини пошаље борбена возила пешадије, будући да је немачки канцелар Олаф Шолц под притиском да у "великодушности" парира Француској и САД, преноси "Блумберг".

То је индиректно потврдила и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок током посете Лондону, изјавивши да "након што су Француска и САД донеле одлуке о слању тенкова Украјини, ми у Немачкој такође разматрамо шта бисмо још могли да учинимо".

Бербок је навела, а пренео Ројтерс, да ће Немачка одлуке доносити заједнички са партнерима, не прецизирајући какво би ново оружје Берлин могао да пошаље.

Извори "Блумберга" такође тврде да је берлинска влада у преговорима са савезницима као и да би у року од неколико дана они заједнички могли да саопште да ће Немци обезбедити десетине борбених возила "мардер" из индустријских залиха.

Одлука није финализована, али су преговори одмакли, а састанак званичника одбране у такозваном "Рамстејн формату", који укључује савезнике Европске уније и НАТО-а, заказан је за средину јануара и могао би да буде важна прекретница, тврди "Блумбергов" саговорник.

"У прошлости смо нашу подршку украјинској војсци увек прилагођавали ситуацији. Сада је Француска одлучила да испоручи лаке оклопне системе, а САД су наговестиле планове да учине исто. То ће свакако утицати и на немачку дебату", рекао је немачки министар економије и вицеканцелар Роберт Хабек.

Шолц се тако поново нашао под притиском политичких савезника у Немачкој да, након што је Француска у среду обећала да ће испоручити борбена возила, појача напоре да подржи Украјину са још тешког наоружања.

"Време је да се Украјини испоручи бар 'мардер' директно из индустријских залиха", каже посланик и стручњак за одбрану из Слободних демократа у Шолцовој трочланој коалицији Маркус Фабер.

Фабер који је у четвртак био у Кијеву како би разговарао са украјинским званичницима, најављује и да би Немачка већ требало да почне да обучава украјинске снаге да управљају борбеним тенковима "мардер" и "гепард".

Шолц се, наиме, до сада опирао позивима да се директно испоручују модерна борбена возила, тврдећи да политика испоруке помоћи мора прво да се усагласи партнерима из ЕУ и НАТО-а.

Званичници у Берлину брину и због тога како би Кремљ реаговао на њихове потезе.

Немачки војни произвођач "Рејнметал" обновио је током протеклих месеци 60 "мардера", тако да би они, ако канцелар да дозволу за извор, могли да се пошаљу у Украјину у року од неколико недеља.

И традиционално пацифистичка Зелена странка из Шолцове коалиције такође је позвала канцелара да преиспита владин став о слању тешког наоружања.

"Одлука Француске је добра. Требало би да Украјини ставимо на располагање оно што је изводљиво, укључујући "гепарде" и "мардере" из индустријских залиха", каже стручњак за безбедност Зелених Сара Нани за лист "Зидојче цајтунг".

Украјинци ће, осим француске борбене опреме АМКС-10, ускоро преузети и борбена возила "бредли" из САД, рекао је заменик министра спољних послова Андриј Мелник.

"Бредли" се иначе сматра еквивалентом немачком "мардеру", док је "леопард" упоредив са америчким главним борбеним тенком "абрамс", који, међутим, није понуђен Украјини.

Једна од лидерки Шолцових социјалдемократа Саскија Ескен, , потврдила је да је канцелар у "блиским разговорима" о испоруци тенкова са савезницима, и најавила да ће се ти контакти наставити.

"А онда ћемо такође донети одговарајуће одлуке", навела је, истичући да је Немачка посвећена да Украјину снабдева оружјем "колико год буде потребно".

Немци, међутим оклевају и због тога што, након година недовољног финансирања, остају и без сопствених војних залиха.

Шолц је за надоградњу Бундесверове опреме уз буџетско издвајање за одбрану од око 50 милијарди евра, основао и фонд од 100 милијарди евра, али ће процес "опоравка" потрајати.

Канцеларова администрација је такође постигла и уговоре о размени са савезницима, укључујући Грчку, Словенију и Словачку. План је да те земље испоручују тенкове из совјетског доба које ће Немачка заменити модернијим верзијама.

Немачка је иначе била једна од најиздашнијих присталица Украјине, слала је милијарде евра финансијске подршке и хуманитарне помоћи уз војну опрему.

На листи "дарова" адресираних на Зеленског, налази се већ 30 противваздушних возила "гепард", 14 самоходних хаубица, ПВО ракетни систем ИРИС-Т и пет вишецевних ракетних бацача МАРС II.

image