Свет

Националисти запалили православну цркву у Украјини?

Непознати починиоци запалили су храм, само дан након сукоба између представника Кијевске патријаршије Украјинске православне цркве и настојатеља храма који није желео да им се потчини, навели су парохијани
Националисти запалили православну цркву у Украјини?Getty © Stephanie Keith / Stringer

У Украјини је избио пожар у православном храму Светог Вазнесења Господњег у селу Овадное, Волинска област.

Како су навели житељи овог села, непознати починиоци су запалили храм само дан након сукоба између представника расколничке Кијевске патријаршије Украјинске православне цркве и настојатеља храма, који није желео да им се потчини.

Парохијани су напоменули да је велики део богомоље захваћен пожаром.

Руски војни репортер Андреј Руденко објавио је снимак пожара рекавши да "прогон православних свештеника узима маха и да нема шта да дода, осим да су то атеисти".

Дан раније саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак рекао је да Украјина треба да оконча еру "двоцрквености, да остави само једну православну цркву и да у њој богослужење буде искључиво на украјинском језику".

"Наша Печерска лавра треба да буде украјинска у потпуности", рекао је Подољак и додао да у Украјини не могу постојати две "идентичне" цркве.

Председник Украјине Владимир Зеленски недавно је указом суспендовао држављанство 13 свештеника канонске УПЦ због одбијања да пређу под Кијевску патријаршију.

Реч је о митрополиту тулчинском и брацлавском Јонатану, којег Служба безбедности Украјине сумњичи за велеиздају. Он, наводно, поседује и руски пасош.

Поред њега, суспендовано је држављанство и викара Тулчинске епархије, епископа ладижинског Сергија, који је веома близак са Јонатаном.

image