Свет

Како ће "патриоти" утицати на будућност сукоба у Украјини?

Пензионисани руски пуковник и стручњак за противваздушну одбрану Михаил Михајловић Хадарјонк одговара на кључна питања у вези са слањем "патриота" Кијеву
Како ће "патриоти" утицати на будућност сукоба у Украјини?www.globallookpress.com © Axel Heimken/dpa

Почетком јануара, немачки канцелар Олаф Шолц и председник САД Џозеф Бајден су у заједничком саопштењу најавили слање и друге батерије ПВО система "патриот" Украјини, након што је Вашингтон крајем децембра 2022. године обећао да ће кијевском режиму послати прву у оквиру пакета помоћи у вредности од 1,8 милијарде долара.

Будући да је Пентагон већ почео да обучава украјинске војнике како да рукују тим напредним системом у бази у Оклахоми, те да ће обука бити завршена за неколико месеци, може се очекивати да ће "патриоти" у скоријој будућности дебитовати и на бојном пољу.

С тим у виду, поставља се питање - како ће имплементација "патриот" система изгледати у пракси, и шта она тачно значи за следећу фазу сукоба?

На та питања настоји да одговори нова анализа пензионисаног пуковника и стручњака за противваздушну одбрану Михаила Михајловића Хадарјонка за "РТ интернешенел."

Историја "патриот" система

Украјина ће постати деветнаеста земља на свету која користи или планира да користи тај ПВО систем. Прве "патриоте" је америчка војска ставила у функцију још 1980-их година, док је "патриот" у пракси први пут примењен током Заливског рата 1991. године, а затим и током незаконите англо-америчке инвазије на Ирак 2003.

"Патриот" је од тада значајно унапређен и његова последња модификација укључује прецизније радаре високих перформанси и напредније пресретачке ракете земља-ваздух "PAC-3".

И даље се не зна коју ће верзију "патриота" кијевски режим добити, али Хадарјонак претпоставља да је реч управо о верзији опремљеној "PAC-3" ракетама.

Када ће и како "патриот" стићи у Украјину?

Будући да украјинска војска већ има искуства са ПВО системима "С-300" који има структурне сличности са "патриотом", руски стручњак очекује да обука неће трајати дуго.

Пут који "патриот" треба да пређе до своје крајње дестинације на бојном пољу исти је као и код било ког другог ракетног система који користе руске или украјинске трупе.

Прво, војно особље се преобучава у посебно опремљеном центру. Затим се оружје, заједно са пратећом опремом и резервним деловима допрема противваздушним ракетним дивизионима.

Наредна фаза се састоји од првог гађања противваздушним вођеним пројектилима. Затим се ПВО систем склапа, припрема за транспорт и шаље на утоварну станицу, попут аеродрома или луке.

На крају, јединице и дивизиони који су примиле нову опрему путују до места размештаја и предстојећих борбених дејстава ваздушним, морским или копненим путем.

С обзиром на време потребно за целокупну припрему, Хадарјонак очекује да ће "патриоти" бити спремни и постављени на позиције марту.

Које су последице слања "патриота" Кијеву?

Будући да процењена вредност само једног "патриота" може достићи милијарду долара (400 милиона долара за опрему и 690 милиона долара за ракете), он убедљиво представља најскупљи систем наоружања који је кијевски режим до сада добио од Запада.

Назвати "патриот" најсавременијим производом војно-индустријског комплекса САД није претеривање, указује Хадарјонак.

Сходно томе, руски стручњак процењује да, ако је Бела кућа одлучила да пошаље тако напредно оружје у Украјину, снабдевање Кијева западним тенковима као што су немачки "леопард 2" неће представљати никакав проблем, те да је слање борбених авиона попут "F-15" и "F-16" самим тим следећи корак.

Имајући у виду велики потенцијал "патриота" у борби против авиона, крстарећих ракета, тактичких балистичких и других пројектила, тај систем ће бити од непроцењиве вредности за Кијев.

Хадарјонак очекује да ће два "патриота" бити размештена у близини Кијева.

Међутим, било би потребно десетине "патриота" да се покрију сви административни и политички центри, односно кључни енергетски објекти у Украјини. Руски стручњак сумња да ће Кијев добити толики број у догледној будућности.

Које су слабости "патриота"?

Како Хадарјонак наводи, број противваздушних вођених ракета које ће бити испоручене уз "патриоте" представља главни проблем за Кијев, будући да је до сада искоришћено далеко више ракета током одбијања руских ваздушних напада него што је било очекивано.

Ако Украјина не добије довољно "пројектила", два "патриот" система неће служити много чему након што муниције нестане.

Што се техничких слабих тачака тиче, Хадарјонак указује да мултифункционални радар "AN/MPQ-53" има прилично слабу способност претраживања, што карактерише не само "патриот", већ и радаре руског ПВО система "С-300/400".

Код руских системима, тај недостатак бива компензован тако што се дивизионима које користе системе "С-300" и "С-400" диктирају мете из командних центара опремљеним радарима ("РЛО 64Н6", "С-300"), односно радарским комплексима ("РЛК 91Н6Е", "С-400"), те ће и кијевски "патриоти" морати да буду потпомогнути на сличан начин.

Хадарјонак цитира поједине стручњаке који наводе добијање информација од "боинга E-3 сентри" као једно решење, али сматра да САД и њихови западни савезници неће пристати на размештање поменутих авиона на украјинске аеродроме.

Који ће бити руски одговор на "патриоте"?

Хадарјонак наводи да ће "патриоти" неминовно постати мете високог приоритета за руску војску, али заплену "патриот" система од стране руских снага сматра мало вероватним сценаријем.

Ти системи неће бити размештени на линији фронта већ на самим леђима украјинске војске, наводи руски стручњак и додаје да, примера ради, ни једнан "M142 ХИМАРС" до сада није пао у руке руске војске.

Даље, "патриоти" су изразито мобилни - Хадарјонак указује да је потребно свега 25 минута да се систем склопи и да се после неколико испаљених салви може брзо преместити на другу позицију, док ни лоцирање "патриота" неће бити лако.

Будући да украјинска војска и даље користи мобилне ПВО системе "С-300PT" за чије је склапање и размештање потребно неколико сати, Хадарјонак указује да ће "хватање" "патриота" бити далеко теже.

Што се тиче уништавања "патриота", Хадарјонак сматра да би руска војска могла да се ослони на антирадарске ракете типа "X-31P", вођене ракете ваздух-земља попут "X-29T", "X-38M", "X-59MK" и друге, или, пак, на гравитационе бомбе попут "ОФАБ-250-270" и "ФАБ-500".

За који год начин да се одлучи, неутрализација "патриота" биће један од изазова са којима ће руска војска морати да се суочи у блиској будућности.

image