Свет

Без одлуке о слању тенкова у Украјину: Немачка тврди да не блокира договоре

Владимир Зеленски тражио да се "убрза испорука војне помоћи"
Без одлуке о слању тенкова у Украјину: Немачка тврди да не блокира договоре© Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Састанак Контакт групе за подршку Украјини, на којем учествују представници 50 држава, завршен је у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој.

На састанку није донета одлука о испоруци тенкова Кијеву, упркос томе што је украјински лидер Владимир Зеленски тражио брзу реакцију Запада када је у питању слање новог наоружања.

Међутим, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг написао је на Твитеру да "поздравља нови пакет војне помоћи Украјини", без прецизирања да ли он укључује тенкове који су тренутно највећи камен спотицања међу чланицама Контакт групе. 

Да договора о немачким тенковима нема, потврдио је министар одбране те земље Борис Писторијус, али тврди да то није повезано са борбеним возилима која би могле да доставе Сједињене Америчке Државе.

Он је негирао да Берлин блокира испоруку борбених тенкова "леопард" Украјини и рекао да је влада спремна да брзо реагује по том питању, ако се постигне консензус међу савезницима.

Писторијус није прецизирао који савезници, ако их је било, нису сагласни са одлуком о слању борбених возила Украјини.

"Постоје добри разлози за испоруку, као и разлози против. Међутим, с обзиром на целокупну ситуацију рата који траје скоро годину дана, сви разлози морају се веома пажљиво одмерити", казао је Писторијус.

Све што нисмо добили, добићемо 

Шеф кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Андриј Јермак изјавио је данас да ће Кијев на крају добити војну помоћ од Запада, која ће помоћи да се победи у сукобу са Русијом.

''Постајемо јачи. А све што још нисмо добили, добићемо'', написао је Јермак на свом налогу на друштвеној мрежи Телеграм, преноси Ројтерс.

Он је ово изјавио након што је раније данас пољски министар одбране Маријуш Блашчак рекао да савезници Кијева нису донели одлуку о испоруци тенкова "леопард 2" Украјини.

Берлин демантовао да је Шолц поставио услове Америци

Представник немачког кабинета министара Штефен Хебештрајт негирао је постојање захтева немачког канцелара Олафа Шолца према Сједињеним Америчким Државама о снабдевању Кијева тенковима "Абрамс" као предуслова за снабдевање немачким "леопардима".

Раније је немачки лист "Зидојче цајтунг", позивајући се на своје изворе, пренео да је Шолц раније ове недеље у разговору са председником САД Џозефом Бајденом јасно ставио до знања да ће Немачка снабдевати Украјину тенковима "леопард 2", али под условом да америчка страна пошаље "Абрамс" тенкове у Кијев.

"Ни у једном тренутку није постојао такав услов", тврди Хебештрајт.

Представник немачког кабинета је поновио три главне одредбе којих се влада придржава у погледу снабдевања Кијева војном помоћи.

"Прва је да подржимо Украјину колико год је то могуће, друга да избегнемо да НАТО и Немачка постану стране у сукобу, а трећа да не делујемо сами, на националном нивоу", нагласио је.

Столтенберг: Кијеву осим новог оружја потребно одржавање старих система

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да државе које подржавају Украјину морају да буду фокусиране не само на слање новог оружја Кијеву, већ и на испоруку муниције за старије системе и помоћ у њиховом одржавању.

"Такође морамо да будемо свесни да се осим на нове системе, морамо фокусирати и да обезбедимо да све платформе које већ постоје могу да функционишу како треба", рекао је Столтенберг за Ројтерс на маргинама састанка министара одбране.

Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Шеф Пентагона: Ово је одлучујући тренутак

Шеф Пентагона Лојд Остин, који је отворио састанак, поручио да ће се помоћ Кијеву наставити колико год буде потребно, као и да сусрет у Немачкој сигнализира јединство и посвећеност да наставе да подржавају Украјину.

"Ово је кључан тренутак. Русија се прегрупише и покушава да се поново опреми. Морамо да задржимо замах и одлучност, да наставимо да копамо још дубље. Није време да се одуговлачи", навео је Остин, преноси АП.

Председник Украјине Владимир Зеленски обратио се путем видео-позива и позвао западне партнере да убрзају испоруку војне помоћи Украјини, рекавши да је време "оружје Русије".

"Време остаје руско оружје. Треба да се убрзамо. Време мора да постане наше заједничко оружје, исто онако као противваздушна одбрана, артиљерија, оклопни транспортери и тенкови", изјавио је Зеленски уочи почетка састанка Контакт групе.

Песков: Ништа се неће променити

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је јутрос говорио о састанку у Немачкој и оценио да се "ништа неће променити у погледу напретка Русије ка остварењу својих циљева".

"Последице испоруке западних тенкова Украјини биће са предзнаком минус. Не треба преувеличавати значај таквих снабдевања, они ће Украјини донети само још више проблема и ништа неће променити", рекао је Песков.

Према речима портпарола Кремља, Запад је и те како свестан свих проблема који прате такве испоруке.

"Свим овим тенковима је потребно и одржавање и поправка, што ће Украјини донети нове проблеме, а по питању напретка руске војске и постизању наших циљева ништа се неће променити", додао је Песков.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг казао је раније да очекује да учесници донесу одлуку о набавци тешког наоружања за Оружане снаге Украјине.

Да "јединство" о коме Запад говори можда и није тако чврсто показује сукоб америчке администрације и Берлина око горућег питања - слања тенкова у Украјину.

Протеклих дана, немачки званичници су наговестили да неће слати своје тенкове "леопард" у Украјину, нити ће дозволити било којој другој земљи која има тенкове немачке производње у свом инвентару да их пошаље, осим ако се САД такође не сложе да пошаљу своје тенкове "М1 Абрамс" у Кијев. Пентагон је месецима говорио да нема намеру да пошаље своје тенкове с обзиром на логистичке трошкове њиховог одржавања.

Високи званичник Бајденове администрације изјавио је за Си-Ен-Ен да су "сатерани у ћошак" и додао да Немци траже тенкове за тенкове и нису заинтересовани за друге понуде из Вашингтона, које би их подстакле да пошаљу "леопарде".

image