Свет

Француска и Холандија шаљу и авионе Украјини: Али да не ударите на Русију

Наоружање не сме да се користи за напад на Русију, поручио француски председник
Француска и Холандија шаљу и авионе Украјини: Али да не ударите на Русију© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

Француска не искључује могућност слања борбених авиона Украјини, изјавио је председник те земље Емануел Макрон.

На питање новинара о захтеву кијевских власти да им се пошаљу ловци, француски председник је одговорио да "у принципу, ништа није забрањено".

Међутим, напоменуо је да никаква обећања неће бити дата Кијеву уколико би испорука ловаца довела до слабљења француске војске.

Поред слабљења војних капацитета Француске, евентуална испорука оружја Украјини не сме да доведе до ескалације сукоба, додао је Макрон.

"То оружје не сме да се користи за напад на Русију, већ искључиво за одбрану", истакао је председник Француске.

Истим путем, изгледа је кренула и Холандија, чији премијер Марк Руте је рекао да ова држава није добила захтев Украјине за набавку ловаца Ф-16, али је спремна да га размотри.

"Што се тиче ловаца Ф-16, ми нисмо добили такав захтев, али ако се то деси, то ће бити важна фаза. Али ми ћемо то размотрити и консултовати се са нашим савезницима", рекао је Руте на заједничкој конференцији са француским председником  Емануелом Макроном у Хагу.

За слање борбених авиона у Украјину раније се изјаснио председавајући Минхенске безбедносне конференције Кристоф Хојзген. Он је појаснио да се може говорити о америчким ловцима Ф-16 или ловцима совјетског дизајна из старих залиха ДДР-а.

Раније је објављено да је Владимир Зеленски, након што су западне земље објавиле намеру да испоруче тенкове Украјини, почео да тражи помоћ у виду авиона и пројектила.

image