Свет

Зеленски у Великој Британији тражи авионе: Имамо слободу, дајте нам крила (ФОТО,ВИДЕО)

Велика Британија планира да обучава украјинске пилоте борбених авиона и маринце
Зеленски у Великој Британији тражи авионе: Имамо слободу, дајте нам крила (ФОТО,ВИДЕО)© Tanjug/Stefan Rousseau/pool photo via AP

Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је у Велику Британију где се састао са премијером те земље Ришијем Сунаком и украјинским трупама које се налазе на обуци у тој држави.

Зеленски се састао у Бакингемској палати и са краљем Чарлсом III, преноси Би-Би-Си.

Зеленски се обратио Парламенту Уједињеног Краљевства

Председник Зеленски обраћа се посланицима Горњег и Доњег дома британског парламента.

"Лондон је стајао уз Кијев од првог дана, још од тренутка када остатак света није знао како да реагује", рекао је Зеленски и захвалио се некадашњем премијеру Уједињеног Краљевства Борису Џонсону.

Зеленски је упоредио Украјинце и Британце, наводећи да су обе земље показале спремност за "борбу против зла".

"Увек ћемо победити зло, али оно не мирује, када савладате једно, друго ће се појавити", рекао је председник Украјине и додао да "зна да ће Русија изгубити, а победа ће свету донети промену каква му је неопходна".

"Победа против Русије биће победа против рата", изјавио је Зеленски.

Зеленски је позвао на строже санкције које би требало да остану на снази "докле год је Русија у стању да води рат".

Он је позвао на борбу за правду и кажњавање "оних који доносе терор", као и на оснивање "специјалног трибунала за руске ратне злочине" и "фонда за компензацију штете".

"У Британији, краљ је војни пилот. Али у Украјини, сваки војни пилот је краљ", рекао је Зеленски.

Зеленски је председнику британског парламента поклонио пилотску кацигу на којој пише: "Ми имамо слободу, дајте нам крила да је заштитимо".

Сунак: Убрзавамо војну подршку Украјини

Риши Сунак је у обраћању парламенту поручио да је одушевљен јер је Зеленски данас у посети Британији.

Говорио је о новом пакету помоћи Украјини и оценио да ће он "осигурати да Кијев има војску која може да се заштити од Русије".

"Наставићемо да стојимо уз Украјину уједињени као један, и парламент и Уједињено Краљевство", казао је Сунак.

Британски премијер потврдио је да та држава планира да обучава пилоте из Украјине.

"Победа Украјине на бојном пољу ове године остаје циљ Велике Британије. Зато ћемо убрзати војну подршку, укључујући обуку маринаца и пилота за напредне борбене операције", прецизирао је.

Сунак је истакао да је помоћ Украјини резултат међународног напора. Наводи да се одраз британског руководства види у томе што су представници десетак земаља дошли у Британију како би учестовали у програмима обуке за украјинске војнике.

Вођа опозиционе Лабуристичке странке Кир Стармер оценио је да је "Уједињено Краљевство увек у најбољем издању" када промовише мир на европском континенту.

Црвени тепих у Даунинг стриту

Испред резиденције британског премијера постављен је црвени тепих за председника Украјине. Медији јављају да ће се Зеленски и Сунак ускоро упутити ка парламенту.

Британија уводи нове санкције Русији

Британска влада најавила је низ нових санкција Русији које су усмерене на "руску војску и људе блиске Кремљу", компаније које производе дронове и делове за хеликоптере.

Сунак дочекао Зеленског

Сунак је објавио фотографију дочека Зеленског на аеродрому уз кратак опис: "Добродошли у Уједињено Краљевство, председниче Зеленски".

Зеленски је на Телеграму најавио да ће се "лично захвалити Британцима на подршци" током посете.

Сунак је изјавио да је посета Зеленског Британији сведочанство "његове храбрости, одлучности и нераскидивог пријатељства две државе".

"Уједињено Краљевство од 2014. године пружа виталну обуку украјинским снагама, која им омогућава да бране своју земљу, штите свој суверенитет и боре се за своју територију", рекао је Сунак, преноси Скај њуз.

Сунакова канцеларија објавила је планове за проширење обуке за Оружане снаге Украјине у склопу којих ће бити обучавани и пилоти борбених авиона и маринци. Најављено је и убрзано снабдевање украјинске војске опремом.

Из Даунинг стрита је саопштено да ће Сунак такође понудити да Украјини обезбеди оружје дугог домета.

"То показује нашу посвећеност, не само у краткорочном обезбеђивању војне опреме, већ и дугорочно обећање да ћемо стајати раме уз раме са Украјином у годинама које долазе", поручио је Сунак.

Око 10.000 украјинских војника прошло је обуку у Великој Британији у последњих шест месеци, а исти програм ове године требало би да прође још 20.000 људи.

Европски парламент саботирао посету Зеленског Бриселу?

"Политико" је подсетио на "драматично путовање Владимира Зеленског у Вашингтон" прошлог децембра, које је држано у највећој тајности и свет је за њега сазнао свега неколико сати пре него што је украјински лидер стигао у Сједињене Америчке Државе.

Раније ове недеље појавиле су се информације да ће председник Украјине посетити Брисел, а о том путовању медији су данима писали. На Твитеру је објављена чак и званична објава о посети која је, међутим, убрзо обрисана.

"Тајно" путовање сада је под знаком питања, а остао је само још један дан пре него што би Зеленски могао да дође у Брисел и састане се са европским лидерима током једног од њихових редовних самита.

Кривица је на "бриселском балону", наводи "Политико". Неколико званичника је за поменути портал рекло да је за цурење информација о посети Зеленског Бриселу одговоран управо Европски парламент (ЕП).

Твит који је створио пометњу објавила је у понедељак поподне са свог званичног налога на Твитеру Европска народна партија.

"Радујемо се што ћемо вас дочекати у Бриселу, господине председниче Владимире Зеленски", стоји у кратком саопштењу које је сада обрисано.

Неколико сати након тога интервенисао је портпарол Европског савета Баренд Лејтс који је признао да је председник Европског савета Шарл Мишел позвао Зеленског "да лично учествује на будућем самиту Европског савета", али није прецизирао да ли је у питању самит који ће бити одржан овог четвртка.

"Из безбедносних разлога, додатне информације неће бити дате", додао је Лејтс.

Неколико извора навело је за "Политико" да су припреме за дочек Зеленског у четвртак заиста у току.

Међутим, цурење информација је можда пореметило те планове. Посета Зеленског Вашингтону планирана је у највећој тајности и за њу је знало само неколико високих званичника. Ситуација у Бриселу је потпуно другачија.

Званичници су рекли за "Политико" да је канцеларција председнице ЕП Роберте Метсоле одговорна за цурење информација које се догодило након што су све парламентарне групе обавештене о планираној посети. Два званичника су додала да је канцеларија тражила од ЕПП да избрише твит, након притужби званичника Европског савета.

image