Свет

"Рајнметал": После "леопарда" преговарамо с Кијевом о "пантерима"

Ради се о моделу КФ51, најмодернијем борбеном тенку немачке компаније, а ако закључе договор Украјина би била прва земља купац борбеног возила
"Рајнметал": После "леопарда" преговарамо с Кијевом о  "пантерима"www.globallookpress.com © © Julian Stratenschulte

Немачка компанија за наоружање "Рајнметал" жели да испоручи свој најмодернији борбени тенк Украјини, а како је за "Ханделсблат" рекао званичник компаније у разговорима су са Кијевом по овом питању.

Извршни директор "Рајнметала" Армин Папергер рекао је немачком листу да са Украјином разговарају о испоруци "пантера" КФ 51, а украјинска страна заинтересована је и за борбено возило "линкс".

Тенк "пантер" представљен је на сајму наоружања прошлог лета у Паризу и проглашен је за најјачи борбени тенк на свету. Украјина би била његов први купац.

Још постоји само показни модел "пантера", али Папергер каже да би испорука могла бити обављена за 15 до 18 месеци. Тенкови би могли да буду прављени у Немачкој или Мађарској, наводи немачки медиј.

За испоруку је потребна сагласност немачке владе, будући да се ради о тенку који је развијен у Немачкој, али се извршни директор "Рајнметала" нада да то неће бити препрека.

"Европљани не могу без тенкова у својим складиштима", каже Папергер, заговарајући да ће на овај начин Украјинци добити тенкове направљене по поруџбини за њих.

Немачка компанија наводно је заинтересована и да сагради фабрику за производњу "пантера" у Украјини када се руско-украјински сукоб заврши, али су и за то потребне дозволе савезне владе.

"Пантер" има посебну симболику у Украјини, судећи по снимцима с почетка децембра. Ради се, додуше, о старијој верзији тенка, веома познатог борбеног возила које су Немци користили у Другом светском рату. Почетком децембра освануо је снимак веома верне реплике нацистичког "пантера" на украјинском ратишту под заставом екстремно десничарског пука "Ајдар" који са нацистима дели много више од обичне љубави према њиховом наоружању.

image