Свет

Из пензије на фронт у Украјини: Тенк "леопард 1" - старац непрецизног ударца

Слаб оклоп, мала прецизност и муниција калибра 105 милиметара коју је данас тешко наћи - нису неки гаранти да ће се први немачки тенк произведен после Другог светског рата добро провести на бојном пољу
Из пензије на фронт у Украјини: Тенк "леопард 1" - старац непрецизног ударцаwww.globallookpress.com © Axel Heimken/dpa

Уместо да остану у пензији, шездесетогодишњи тенкови "леопард 1" биће упућени на фронт у Украјини, па ће тако Кијеву уз модерне "леопарде 2" бити достављено и 88 ових старијих борбених возила које је Бундерсвер из војне службе повукао још пре две деценије.

Док Украјинци жељно очекују и ову пошиљку, војни стручњаци упозоравају да овај "старац" и нема тако моћан "ударац" како се они надају.

Уз Т54/55 које шаље Словенија, немачки "леопарди 1" биће најстарија и најмање способна борбена возила у украјинској служби, преноси "Милитари воч магазин".

То ће, додаје овај портал, само појачати оптерећење због одржавања јер сви они (и Т-54/55, Т-62, Т-64, Т-72/ПТ-91, Т-80, Т-80УД/84, Т-90, као и "челенџери", оба типа "леопарда" и М1 "Абрамс") имају различите оперативне потребе.

"Главни топ леопарда 1 старог је дизајна и не само да има веома ограничене перформансе у поређењу са модерним глатким цевима, већ може да користи само муницију калибра 105 милиметара. Тај калибар је веома слабо доступан, због тога што су се западне земље пре више од 40 година окренуле тенковским топовима од 120 милиметара, а совјетски тенкови 1960-их, топовима глатких цеви и калибра 125 милиметара", преноси "Милитари воч магазин".

У принципу, као што су до сада на све стране скупљале тенкове, савезнице Украјине сада се вероватно окрећу тражењу одговарајуће муниције.

"Разумљиво је да Бундесверу једва да је остало муниције за леопард 1. Запад сада мора да скупи муницију из земаља широм света како би он могао да се користи у Украјини", каже војни експерт из Немачког савета за спољне послове Кристијан Молинг за Уредничку мрежу Немачке (РНД)

Уз све то, највећа слабост "леопарда" сениора је та што је према савременим стандардима танко оклопљен, па је уосталом и ојачање оклопа, али и већи главни топ, био је главни разлог за конструисање "јуниора". Јер топ којим је наоружан "леопард 1" не може да пробије предњи оклоп руских Т-тенкова.

И коначно, док "леопард 2" може да пуца и погађа у вожњи, "леопард 1" има слабу прецизност, тако да је посада овог тенка раније, док је коришћен, обично морала да стане да би повећала вероватноћу поготка.

Представљен 1963. године, "леопард 1" је први пут ушао у службу две године касније.

До сад, међутим, никада није видео равноправну тенковску борбу и чак и у своје доба, био је далеко од врховног борбеног возила, поготово у поређењу са совјетским Т-64 који је тренутно окосница украјинских оклопних јединица.

А будући да је и много модернији "леопард 2" већ жестоко омануо и како пишу западни медији "практично се распадао под интензивном ватром" у борби са лако наоружаним курдским милитантима и милитантима ИСИС-а у Сирији и Ираку, поставља се питање шта ли ће се, тек, са његовим претком десити у директној борби.

image