Русија

Путин: Русија обуставља учешће у споразуму о стратешком наоружању (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин обратио се Федералној скупштини, изложивши ситуацију у земљи и објаснио главне токове руске спољне и унутрашње политике која треба да обликује будућност нације
Путин: Русија обуставља учешће у споразуму о стратешком наоружању (ВИДЕО)© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (Нови СТАРТ), рекао је руски председник Владимир Путин, наводећи да је недопустиво што САД прекрајају светски поредак успостављен након Другог светског рата. 

"После распада СССР хтели су да успоставе глобалну доминацију не узимајући у обзир интересе Русије или било кога другог. Желели су да нам нанесу стратешки пораз. То је врхунац цинизма и глупости, и зато Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању", поручио је Путин у дуго ишчекиваном годишњем обраћању Федералној скупштини.

Он је нагласио да Русија не излази из споразума, већ обуставља учешће у њему.

"Пре него што се Русија врати споразуму, она мора да схвати шта желе западне земље, као и какав је њихов нуклеарни потенцијал и шта желе западне земље да ураде са тим", поручио је Путин, додајући и да Русија мора да зна "како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије".

Почетком фебруара 2023. године, НАТО је упутио захтев Русији да се врати испуњавању стратешког Споразума о нуклеарном наоружању, што је руски председник оценио као "театар апсурда".

Он је појаснио да се од Русије очекује да испуни све што је договорено, укључујући и СТАРТ, док се Запад понаша онако како хоће, "као да не постоји веза између тог споразума и, рецимо, сукоба у Украјини, или других непријатељских акција према нашој земљи".

"Знамо да је НАТО директно умешан у украјинске нападе на објекте наше стратешке авијације. То су радили дроновима, а сада би да прегледају наше војне објекте. Истовремено одбијају наше захтеве за инспекцију... САД и НАТО директно кажу да им је циљ стратешки пораз Русије. Због тога, посета одбрамбеним објектима Русије није опција", објаснио је. 

Путин је упозорио да има податке о плановима Вашингтона да тестира своје нуклеарно оружје у пуном обиму:

"С тим у вези, морамо се припремити за тестирање нашег нуклеарног оружја. Али нећемо бити први који ће то урадити", каже он.

Руски председник је изјавио и да је пре недељу дана потписао указ о стављању нових стратешких копнених комплекса на борбено дежурство, због "драстично погоршаних руско-америчких односа. 

Користимо силу да зауставимо рат

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је поновио да је Русија искрено тежила миру, а да је залагање Запада за мир било лажно. 

Он је подсетио и на мировне споразуме из Минска из 2015. године, за које су бивши немачки и француски лидери признали да нису имали за циљ окончање кризе у Донбасу, већ су били "блеф" који је имао за циљ припрему кијевског режима за рат против Русије.

"Они су започели рат, а ми користимо силу да бисмо га зауставили", рекао је Путин, подсећајући да је Америка хегемонистичка сила која је уништавала друге, попут Југославије, Либије и Сирије.

За оне који су у фебруару 2022. године планирали напад на Донбас следећи циљ је био Крим, ми смо то знали и разумели, објаснио је председник Русије.

Према обавештајним подацима које је добила Русија, у фебруару прошле године све је било спремно за, како је рекао, "нову казнену акцију Кијева у Донбасу".

Путин је оценио да су у вековима колонијализма западне земље навикле да им је све дозвољено. Према његовим речима, Русија је била искрено отворена за дијалог и сматрала је да је потребан принцип недељиве безбедности, предлажући западним партнерима да та идеја буде даље разрађена.

"У децембру 2021. смо званично послали нацрте уговора о безбедносним гаранцијама НАТО-у, али смо одбијени на свим позицијама. Тада је коначно постало јасно да је дато зелено светло за агресију. Претња је расла сваким даном", рекао је.

Против Русије се не води не само обичан рат, већ и информациони, и економски, али ни у једном од њих Запад неће победити. Они који су увели санкције сами су себе казнили, рекао је Путин и подсетио да се на Западу затварају радна места и да наступа велика криза, те да због санкција Русији испаштају грађани на Западу. 

Западне елите постале су "симбол потпуно непринципијелних лажи", истакао је Путин, наглашавајући како су се од ширења НАТО-а ка руским границама до распоређивања тајних биолабораторија близу Русије, САД и њихови савезници намерно припремали да искористе Украјину као оруђе у "великом рату".

"Они желе да нас униште једном заувек. Зато намеравају да локалну конфронтацију претворе у глобални сукоб", нагласио је председник Русије.

Антируска политика датира из 19. века

Он је упозорио и да, што више оружја дугог домета буде испоручивано Украјини, то ће Русија даље морати да помера претњу од својих граница.

"Што више западних система далеког домета буде стизало Украјини, то ћемо даље морати да померамо претњу од наших граница. То је природно", рекао је Путин током обраћања Федералној скупштини.

Додао је да је "антируска политика" пројекат који потиче још из 19. века, а циљ је да се територије данашње Украјине одвоје од Русије. Запад је то финансирао и подржао државни удар из 2014, открили су чак и колико су новца у то уложили, подсетио је руски председник.

"На украјинску борбену технику стављају се симболи нацистичке Немачке. Чуди ме да то нико не примећује. Зашто? Јер их није брига коме ће помоћи против Русије, најважније им је да ратују против нас", истакао је Путин, рекавши да је план увек био исти - распалити рат у Европи туђим рукама.

Према његовим речима, Запад је годинама исцрпљивао Украјину доводећи њено становништво на ивицу сиромаштва. И тако су, како каже, постали главни финансијери кијевског режима.

"Због ратова које су отпочеле САД погинуло је на стотине хиљада људи, милиони су постали избеглице", рекао је Путин.

Запад иде ка духовној катастрофи

Западне елите су постале симбол тоталне лажи, упозорио је руски председник. Обмањују и своје народе.

"Немогуће је победити Русију на бојном пољу, зато се изводе све агресивнији информациони напади. Они стално лажу, не престају напади на нашу културу, на Руску православну цркву", рекао је Путин, поручујући да се Русија неће бавити "ловом на вештице". 

Он каже да на Западу воде народ ка духовној катастрофи, а да "ми морамо да заштитимо нашу децу од ненормалности која долази Запада".

"Опрости им Господе, не знају шта раде. Милиони људи на Западу схватају да их воде у духовну катастрофу", истакао је Путин.

Инфлација у Русији је четири одсто

Наставићемо да радимо на обнови и развоју нових региона Руске Федерације, каже руски председник.

"Градићемо нове путеве, исто као што смо радили пре на Криму. Заједничким напорима успећемо у томе. И други региони Русије учествују у томе."

Додао је да се не смеју понављати грешке из прошлости и уништавати економија, те да су многе фабрике у Русији, упркос санкцијама и војним операцијама, после дужег времена појачале производњу, а да је повећана и производња оружја. 

Многе привредне гране исказале су раст, пољопривреда чак двоцифрен, истакао је Путин.

"Уводићемо активно најсавременије технологије које ће подизати ниво армије и флоте. Многа од тих оружја значајно превазилазе аналогне на Западу. Треба развити њихову серијску производњу и рад на томе је у току", рекао је руски председник.

Ниво модернизације снага нуклеарног одвраћања најновијим системима је изнад 90 одсто, али такав ниво треба да буде у целој војсци, поручио је у обраћању.

Навео је и да је незапосленост на историјском минимуму од 3,7 одсто, а да је економски пад забележен само у другом кварталу 2022. године. 

"Већ у трећем кварталу започео је нови раст, са суштински новим карактером - није базиран само на извозу сировина", објаснио је. 

Најављен је и наставак програма бесплатне гасификације за све грађане, као и раст домаће индустрије.

Што се тиче инфлације у Русији, она ће бити четири одсто, као што је планирано, док у неким земљама ЕУ она износи 17-19, па и 20 посто, истакао је. 

Руске банке раде стабилно, указао је Путин.

"На крају прошле године цео банкарски сектор је ипак пословао тако да је био у плусу - остварени добитак је био 203 милијарди рубаља". 

Извор благостања лежи само у Русији

Путин је поручио да руске компаније могу да смање порез на добит ако буду куповале домаће производе и да ће за сваку рубљу коју компанија потроши на овај начин, добити пореску олакшицу пола рубље.

Он је додао да "Русији не треба да узима зајмове у иностранству, да се клања, моли за новац, а затим да дуго преговара колико и под којим условима да их враћа."

Са друге стране, лажна је слика Запада као мирне луке за капитал. Они који су то мислили напросто су опљачкани, оценио је Путин.

Обраћајући се руским бизнисменима, поручио им је да ће они за Запад увек бити странци без обзира на купљене титуле. Указао им је да имају и други избор, да буду са сународницима. 

"Таквих предузетника имамо много, њима припада будућност. Извор благостања лежи само у Русији. Тако ћемо створити стабилну економију", поручио је. 

Посебну пажњу посветићемо међународном коридору Север-Југ. То отвара нове могућности сарадње са Индијом, Пакистаном, Ираном и Блиским истоком, каже Путин. 

"Русија је отворена земља и самодовољна цивилизација. Предали су нам је наши преци а ми смо дужни да је сачувамо за наше потомке. Рачунамо пре свега на свој потенцијал, на своје традиције и вредности", закључио је Путин.

Најавио је и да ће председнички избори 2024. бити одржани строго у складу са законом.

  • 21. феб 2023 • 11:50

    11:50

    Русија ће одговорити на све изазове, истина је на нашој страни

    Русија ће одговорити на све изазове. Сигурни смо у своју снагу. Истина је на нашој страни, закључио је Владимир Путин своје скоро двочасовно обраћање, а потом је уследило интонирање химне Руске Федерације.   

  • 11:50

  • 11:48

    У САД се развија нови тип нуклеарног оружја

    "Вашингтон има планове да испита, односно тестира, ново нуклеарно оружје, имамо такве податке. С тим у вези, морамо се припремити за тестирање нашег нуклеарног оружја. Али нећемо бити први који ће то урадити".

  • 11:46

    Русија не излази из споразума већ зауставља своје учешће у њему

    Руски председник је истакао, да пре него што се Русија врати овом споразуму, мора да схвати шта желе западне земље, какав је њихов нуклеарни потенцијал и шта  западне земље желе да ураде са тим могућностима.

    Пре него што се Русија врати разговору о овом споразуму, Русија мора да зна како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије, рекао је Путин.

  • 11:40

    Русија обуставља учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању

    Наши односи су у потпуности деградирани заслугом САД.

    Желели су да успоставе свет са само једним господаром и зато су демонтирали све споразуме након Другог светског рата.

    После распада СССР хтели су да успоставе своју глобалну доминацију не узимајући у обзир интересе Русије или било кога другог, рекао је Путин.  

    Недопустиво је што САД прекрајају друштвени поредак, издавајући ултиматуме Русији. 

    Желели су да нам нанесу стратешки пораз. То је врхунац цинизма и глупости и зато Русија обуставља учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању (Нови СТАРТ). 

  • 11:37

    НАТО захтеви су неприхватљиви

    Почетком фебруара 2023. године, НАТО је практично упутио захтев Русији да се врати испуњавању стратешког споразума о нуклеарном наоружању. То је театар апсурда. Знамо да је НАТО директно умешан у украјинске нападе на објекте наше стратешке авијације. То су радили дроновима а сада би да прегледају наше војне објекте.  

    Истовремено одбијају наше захтеве за инспекцију. 

  • 11:33

    Механизам за подршку општинама

    Руски председник затражио је од председничке администрације и владе да створе механизам за подршку најбољем руководећем општинском кадру.

    "Тражим од председничке администрације да заједно са владом поднесе предлоге за стварање алата за директну подршку најбољих менаџерских тимова, пракси, великих, средњих и малих општина", навео је Путин.

  • 11:31

    Повећање плата

    "Од 1. јануара следеће године спровешћемо још једну реформу. Минимална плата ће се повећати за 18,5 одсто и порашће брже од стопе инфлације", најавио је председник РФ.

  • 11:28

    Обим буџетске подршке породици порастао неколико пута

    Обим буџетске подршке породици порастао је неколико пута. 

    "Желим да захвалим влади на таквом схватању наших националних приоритета", рекао је Путин.

  • 11:25

image