Русија

Очекује се почетак Путиновог обраћања

Годишње обраћање руског председника почеће данас у 10 часова по средњоевропском времену
Очекује се почетак Путиновог обраћањаwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

У складу са Уставом Руске Федерације, председник Русије Владимир Путин одржаће данас свој дугоочекивани говор. У традиционалном обраћању Савезној Скупштини, руски лидер ће се дотаћи најактуелнијих тема унутрашње и спољне политике.

Путин ће говорити о Специјалној војној операцији, која ће, према писању руских медија, постати лајтмотив целог говора.

Лидер ће се дотаћи и теме модернизације и јачања војске, обуке бораца, новчаних надокнада за учеснике Специјалне војне операције, борбе против диверзија, тероризма и санкција са Запада.

Руски председник говориће и о економској ситуацији у земљи. Очекује се да ће прокоментарисати квалитет живота, цене прехрамбених производа и лекова, али и приходе грађана.

Биће речи и о пољопривреди, укидању актуелних ограничења при извозу житарица, укидању других пореза, али и цени струје.

Бизнис сектор земље очекује да чује више информација о томе какву врсту друштвене и економске помоћи држава жели да добије од предузетника, али и о томе шта ће добити заузврат.

Данашње обраћање председника требало би да надахне земљу и војску и наговести шта чека Руску Федерацију и њене грађане у будућности.

Прво обраћање председника Русије Савезној Скупштини било је организовано 24. фебруара 1994. године, када се нацији обратио тадашњи лидер Борис Јељцин. Председничка обраћања обично трају око сат времена, а 2020. и 2021. године она су била приређена у Централној изложбеној сали "Манеж" у Москви.

Прошле године обраћање је било одложено због Специјалне војне операције.  

Песков: Обраћање ће пре свега бити посвећено узроцима војне операције

Поводом данашњег догађаја огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је истакао да ће највећи део Путиновог обраћања бити посвећен узроцима који су довели до почетка Специјалне војне операције, иако ће, како је потврдио, још једна битна целина бити она о економској ситуацији у земљи. 

То ће бити приоритети, рекао је Песков. Основни напори председника, како је објаснио, биће усмерени на бригу о народу.

"Ако је Специјална војна операција егзистенцијално питање за нашу земљу и за сав наш народ, и лично за председника, онда је социјално-економска политика, брига о људима, о спасавању људи, о спасавању руског народа још један безусловни приоритет за све нас", поручили су данас из Кремља.

Портпарол је додао и да ће Путинов говор пажљиво пратити и изучавати и у другим деловима света. Обраћање ће, како је открио, трајати барем сат времена.

Коментаришући јучерашњу Бајденову посету Кијеву, Песков је рекао да су у Москви пажљиво пратили овај догађај, али све ово, како је оценио, није ништа необично. 

image
VV inauguration
banner