Србија и Балкан

Ђурић: Вашингтон инсистира на формирању ЗСО, с Куртијем или без њега

Амбасадор Србије у САД истиче да ће се сутра у Бриселу српски тим с председником на челу борити да извуче највише што може за Србију у кошмарним међународним околностима
Ђурић: Вашингтон инсистира на формирању ЗСО, с Куртијем или без њега© TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/bs

Вашингтонска администрација била је у више наврата гласнија од других у инсистирању на формирању Заједнице српских општина, наводећи чак да она мора бити формирана с Куртијем или без њега, изјавио је амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић, додајући да томе у прилог иду и изјаве државних саветника Дерека Шолеа, Габријела Ескобара и амбасадора Кристофера Хила, који су последњих месеци тражили формирање ЗСО.

Коментаришући спекулације да тзв. Косово, односно премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти губи подршку САД, Ђурић је истакао да односи Србије и САД постепено напредују на обострану корист.

"С друге стране, није потребно нарочито пажљиво пратити политику да би се закључило да Курти не ужива бланко подршку администрације председника Бајдена, посебно за једностране и дестабилизујуће потезе. Вашингтонска администрација била је у више наврата гласнија од других у инсистирању на формирању ЗСО наводећи чак да она мора бити формирана с Куртијем или без њега", изјавио је Марко Ђурић и интервјуу за "Курир".

Амбасадор Србије рекао је и да су Вашингтон и Београд опредељени за очување мира и стабилности у светлу "једностраних ескалаторних корака Куртијеве владе", те да се нада да предстојећи састанак у Бриселу "на коме ништа неће бити једноставно и лако" ипак није осуђен на пропаст.

"Курти појачаним темпом потпаљује ватру и угрожава стабилност и безбедност не само нашег народа на КиМ већ и далеко шире. (…) Српски тим с председником на челу бориће се да извуче највише што може за Србију у кошмарним међународним околностима", јасан је Ђурић.

Српски амбасадор у Америци истакао је и да "Србија не дозвољава да јој Приштина намеће пут конфликта. Србија бира свој пут, пут дијалога, развоја, помирења и будућност. Спремност да будемо уз свој народ у мери и на начин на који је потребно не доводи се у питање".

Упитан да ли у америчкој администрацији има довољно воље да притисну Куртија да испуни одредбе Бриселског споразума, Ђурић је рекао да је јасно да је "неспровођење, па чак и негирање Бриселског споразума велика препрека нормализацији односа, али и безбедносни изазов", те закључио да је Куртијева политика последњих месеци угрозила стабилност на југоистоку Европе.

image