Свет

Запад се буди? Немци већ другу недељу на протестима подршке Русији (ВИДЕО)

Упркос забрани, неки активисти су дошли са руским заставама
Запад се буди? Немци већ другу недељу на протестима подршке Русији (ВИДЕО)Getty © Steffi Loos / Stringer

Грађани Берлина и Штутгарта већ другу недељу су на улицама, протестују и траже да се заустави испорука новца и оружја Украјини.

Протести су почели пре две недеље у Берлину, где је на хиљаде људи изашло на улице јер се противе снабдевању Кијева оружјем и даљој ескалацији сукоба, и траже од Бундестага да што пре покрене мировне преговоре.

Демонстранти држе плакате и транспаренте са натписима "Дипломатија, а не оружје", "Ово није наш рат","Немачко оружје поново убија Русе и Украјинце", "Прави непријатељ је код куће".

Немци се већ две недеље окупљају, упркос хладном времену и киши, и упркос забранама које је увео Бундестаг.

"За скуп код Бранденбуршке капије, скупштина је увела ограничења", наводи се у саопштењу берлинске полиције објављеном на њиховом званичном налогу на Твитеру. Између осталог, забрањено ношење војне униформе, георгијевских трака, латиничних слова З и В, као и других симбола који подржавају руску специјалну операцију у Украјини, наводи се у саопштењу.

Судећи по сликама и снимцима са демонстрација, забрана није зауставила активисте, који су у рукама држали руске заставе и плакате који позивају на укидање антируских санкција.

"Овде сам да протестујем због одлука Немачке власти и њихових последица", рекао је 77-годишњи становник Берлина на митингу "За мир" код Бранденбуршке капије.

На протестима су и рођаци погинулих људи у Донбасу, да би, како су рекли, посведочили о ужасима који се већ целу деценију дешавају на територији Луганске Народне Републике, и да подсете да у украјинском бомбардовању Донбаса страдају деца.  

Још 16. јануара је немачки лист "Велт" јавио да су Немци у Берлину изашли на улице како би подржали Русију.

Грађани немачке престонице, како је известио овај лист, изашли су на традиционални марш сећања посвећен лидерима социјалистичког покрета Рози Луксембург и Карлу Либкнехту, а у току марша су се чуле пароле подршке Русији.

Неки од демонстраната развили су заставу Доњецке Народне Републике.

Демонстрације су организовале посланица немачког Бундестага Сара Вагенкнехт и позната немачка новинарка и активисткиња за људска права Алиса Шварцер.

Вагенкнехтова је током митинга рекла да народ не жели да се немачки тенкови користе против праунука оних које су нацисти убијали у Другом светском рату.

"Не желимо да немачки тенкови пуцају на праунуке оних које је Вермахт убијао на најокрутнији начин", узвикнула је она и додала да у Украјини заузимају другачији став по питању историје.

Према првим проценама, у акцији учествује око 25.000 људи. Протести пролазе без проблема, упркос великом броју учесника, рекла је портпаролка агенција за спровођење закона у Берлину Ања Диршке. Демонстрацијама су присуствовали представници и левих и десних снага, као и чланови десничарске партије Алтернатива за Немачку. Безбедност учесника обезбеђује око 1.400 полицајаца из Берлина и других савезних држава.

Грађани Берлина су јуче уништени руски тенк, који су присталице Кијева поставиле испред руске амбасаде у немачкој престоници, претворили у споменик жртвама сукоба у Украјини, тако што су возило прекрили цвећем.

image
VV inauguration
banner