Србија и Балкан

Српској нико неће наметати колонијалну управу: "Штета што Шмита не можемо да суспендујемо"

У Републици Српској ће се примењивати оно што изгласа Народна скупштина Републике Српске, а не оно што покушава да наметне Кристијан Шмит, поручио је за РТ Балкан председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић
Српској нико неће наметати колонијалну управу: "Штета што Шмита не можемо да суспендујемо"© ATA Images

Суспензија Закона о непокретној имовини РС од стране Кристијана Шмита, којег у Републици Српској не признају за високог представника, у овом ентитету посматра се као ништавна, а циљ оних који су га поставили је, каже аналитичар Анђелко Козомара за РТ Балкан, да се преко њега уведе колонијална управа на територији читаве Босне и Херцеговине.

Кристијан Шмит објавио је да је 27. фебруара суспендовао да Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти ступи на снагу. Дан касније, 28. фебруара, упркос његовој објави овај правни акт је званично ступио на снагу. 

Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић поручио је, том приликом, да им нико, па ни Кристијан Шмит, неће наметати законе и одлуке.

"Ми тог човека не признајемо и јако ми је жао што ми њега и његове одлуке не можемо да суспендујемо. Свакако, у Републици Српској ће се примењивати оно што изгласа Народна скупштина Републике Српске, а не оно што покушава да наметне Кристијан Шмит", истакао је за РТ Балкан Стевандић.

Додао је да је институција високог представника једина не поштује уставна начела Дејтонског мировног споразума. Овакво наступање стога, објаснио је Стевандић, може се оценити и као генератор криза, будући да се наметањем одлука "неизабрани странац" меша и спречава конститутивне народе да се договоре како ће функционисати. 

Политички аналитичар из Републике Српске Анђелко Козомара пита се како појединци у Федерацији планирају да оспоре легитимно право Републике Српске да заштити своју непокретну имовину. 

"Занимљив је, ко зна који по реду, покушај самозваног високог представника да наметне одлуку. Како ниједна институција или политичар у Републици Српској не признаје Кристијана Шмита за високог представника, све његове досадашње одлуке, па и ова, су ништавне. Ова одлука неће бити објављена у Службеном гласнику Републике Српске, што значи да је неважећа", објаснио је Козомара. 

Проблема ће, међутим, можда бити будући да се чека одлука Уставног суда БиХ јер је бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић покренуо апелацију, па ће Уставни суд трећи пут одлучивати о уставности овог закона. Овај Бећиревићев потез су здушно подржали хрватски члан председништва Жељко Комшић, као и Кристијан Шмит. 

"Бећировић и Комшић, по обичају, се не позивају ни на један закон, а поготову не на конкретан члан закона којим би спровођење Закона о непокретној имовини било кривичо дело. Изјаве које су пратиле овај догађај су изречене само да би у њиховом ентитету имали одређену снагу и тежину", поручује саговорник РТ Балкан.

Овај закон је двапут стопиран, те је трећи пут стављен на снагу уз измену коју је сугерисао Уставни суд БиХ, наглашава Козомара, тако да нема законског основа да се закон даље блокира, иако се тако нешто може догодити.

"У Федерацији 93 одлуке Уставног суда никад нису примењене и никада нико није одговарао за то. Ни РС нема обавезу да примењује те одлуке, иако је уважила сугестију Уставног суда БиХ због које је претходни пут прогласио закон неуставним и у складу са том одлуком изменила закон", објашњава аналитичар.

Све је ово превара Запада, који покушава да спроведе колонијалну управу на територији читаве државе, као што су то учинили у Федерацији, каже Козомара.

"Познато је да се позивају на сукцесију бивше СФРЈ, али то је било 1991. године, а након тога је избио рат и БиХ је Дејтонским споразумом подељена на два ентитета. Према Дејтону државна имовина постала је имовина ентитета. Све су то покушаји преваре, како би се, уз помоћ нелегалних институција колонијални намесници дочепали позиције моћи на територији читаве државе", истиче Козомара и додаје:

"Они кажу да Србија и Хрватска не треба да се мешају у дешавања у БиХ као гаранти Дејтонског мировног споразума, али зато Америка и Немачка могу, чак је и пожељно је да се умешају. Класичан покушај увођења протектората и стављања свега под контролу Запада", закључује Козомара. 

Оштре реакције о покушају Кристијана Шмита да стави ван снаге Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти ових дана чуле су се од комплетног државног руководства Републике Српске, али и од представника цивилног друштва у овом ентитету.

Сви се слажу да Шмита не признају и да његове одлуке неће поштовати.

image