Магазин

Ловор - свето дрво и симбол победе

Једна је од ретких биљака која је повезала магијско - религијске ритуале, војну победу, новац и здравље. Од давнина цењена, много је више од зачина у кухињама целога света.
Ловор - свето дрво и симбол победе© pixabay/kropekk_pl

Ловор, лорбер или ловорика, од старог века је сматрана светим дрветом. Латинско име потиче од речи laurus - победа, славље и nobilis - племенит, славан. Управо су римски војници и војсковође сваку победу обележавали венцем направљеним од ове биљке, па су чак своја копља и мачеве истрљавали лишћем ловора. Нешто мало пре Римљана, Стари Грци су сматрали да ловор штити од несреће, зависти и злих духова. Ловоров венац познати је симбол грчког бога Аполона који га је носио на глави.

1. Света биљка

Од давнина, све велике цивилизације су приписивале ловору божанску природу: није био само лист обожаватеља Аполона, већ је служио друидима и шаманима да дођу у контакт са божанствима у анимистичким веровањима и касније је усвојен као биљка повезивања са духовима.

Чак је и јудео-хришћанска традиција, сакупљајући наслеђе Грка и Римљана, ловоровом лишћу приписивала света својства: то је лист који је током Ускрса, на Цветну недељу, присутан приликом уласка Исуса Христа у Јерусалим. Лист се благосиља и чува код куће ради заштите и просперитета.

2. Заштита и благостање

Ловор се још од наших предака користи за заштиту, па се ово лишће обично стављало на улаз у куће, како би се избегле клетве и подстакла срећа и благостање да уђу у дом. Био је присутан у свакој кући како би отерао зле духове, а био је и део заштитних ритуала за сузбијање "злог ока". Зато се и дан данас сматра да га је добро иамти у периодима транзиција и промена, као и у такмичењима и за срећу у новом подухвату. 

Многи верују да је ловоров лист моћан талисман финансијског благостања, те да ће привући новац. Верује се да би приликом одласка на важан састанак, посебно онај повезан са финансијама, требало држати ловор у руци неко време за подизање самопоуздања.

3. Видовитост и прорицање судбине

Ова биљка је од давнина коришћена за повезивање са божанствима и духовима, као средство којим се постизала видовитост. У древним временима, ловор се сматрао биљком богова и био је повезан са сунцем и виталном енергијом. Била је то једна од биљака које су свештенице најчешће користиле у пророчишту Делфима, месту у подножју планине Парнас. Обично су свештенице, у служби велике Питије, у овом пророчишту, жвакале ловоров лист или удисале пару куваних напитака како би ушле у стање транса и олакшале приступ другој димензији, па тако предвиделе будућност. Данас је и даље веома корисно оруђе за видовњаке и користи се у ритуалима и чаролијама, као и за видовитост.

Алепо сапун, који потиче из Сирије, настао је у комбинацији маслиновог и ловоровог уља. Најстарији је детерџент на свету, настао 2.500 пре наше ере.

Лаурино ликер је пиће од ловора, које се пило за олакшање пробавних проблема.

4. Здравствене користи

Поред својих магичних својстава, ловор је биљка са признатим благодетима за тело. На менталном нивоу, ловор доводи до опуштања и смањења стреса и веома је користан као допуна психолошким терапијама против депресије, туге и осећаја безвољности. Ловоров лист садржи минерале, протеине и витамине као што су гвожђе и витамини Б12 и Ц. Доказано је моћно антигљивично и антисептичко средство, а пре свега се користи за борбу против респираторних инфекција. Ловор има антиинфламаторна и антиспазмодична својства, па је одличан лек против артритиса и за олакшавање кретања код старијих особа. Такође је познат по свом диуретичком својству (избацивање течности) и подстиче циркулацију крви, што помаже у борби са кардиоваскуларним болестима.

5. Зачин у многим јелима

Као зачин се ловор користи вековима као додатак јелима са месом и рибом, супама и умацима, маринадама и важан је у припреми зимнице. Одличан је додатак рибљем гулашу, а са лимуном и ананасом, од рибљег јела прави деликатес. Добро се слаже са грашком, сочивом и парадајзом. Обично се у јела додају два или три листа зарад ароме (количина хране за 4-6 особа) и често се уклањају пре сервирања јела.

У данашње време, уобичајен је по мало погрдан израз за некога ко "седи на ловорикама", у смислу једном је нешто добро урадио па очекују да на рачун тога довека буде поштован.

image