Свет

"Њујорк тајмс": Проукрајинска група извела напад на Северни ток; Кијев негира умешаност

Није искључена могућност да је група која стоји иза напада повезана са украјинском владом или њеним безбедносним службама
"Њујорк тајмс": Проукрајинска група извела напад на Северни ток; Кијев негира умешаностwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Нови обавештајни подаци сугеришу да иза прошлогодишњег напада на гасоводе Северни ток можда стоји проукрајинска група, пише "Њујорк тајмс" и додаје да је реч о кораку ка утврђивању одговорности за саботажу руског гасовода.

Истовремено, амерички званичници тврде да немају доказе да су украјински председник Владимир Зеленски или његови најближи сарадници били умешани у ову операцију.

Међутим, истиче се да остаје отворена могућност да је напад извела неформална група повезана са украјинском владом или њеним безбедносним службама.

Претходно је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симур Херш објавио да су амерички рониоци током НАТО вежби у лето 2022. године поставили експлозив испод Северног тока, који су Норвежани активирали три месеца касније.

Са друге стране, "Њујорк тајмс" је сада објавио "обавештајне податке америчких служби" који, како наводе, указују да су експлозив на гасоводима вероватно поставили искусни рониоци који нису повезани са војском или специјалним службама. Овај амерички лист сада је навео и да у нападу "нису учествовали држављани Велике Британије и Сједињених Америчких Држава", већ "појединци руске или украјинске националности".

Реч је о једној од најважнијих нерешених мистерија од почетка сукоба у Украјини, указује "Њујорк тајмс".

Додаје се да поједини званичници САД сматрају да су Украјина и њени савезници имали најлогичнији мотив за напад на гасоводе.

Лист подсећа да су се управо они годинама противили пројекту, називајући га претњом по националну безбедност јер би се Русији омогућила лакша продаја гаса Европи. 

Званичници украјинске владе и војне обавештајне службе одговорили су да нису имали никакву улогу у нападу, као и да не знају ко га је извршио. Из америчке администрације су навели да неће коментарисати нове медијске извештаје о нападима на Северни ток док траје истрага о европским земљама.

"Нећу да коментаришем, европски партнери још увек раде на истрагама", поручио је Џон Кирби из Беле куће. 

Из нових података до којих је дошла америчка обавештајна заједница може се извући закључак да су нападачи противници председника Русије Владимира Путина, али званичници не наводе ко је руководио операцијом, нити ко ју је платио, пише лист.

Званичници су, уједно, одбили да обелодане природу обавештајних података, начин на који су они добијени или било какве детаље о снази доказа који се налазе међу њима. 

Амерички званичници: Нема доказа о умешаности Москве

И поред тога што је Запад, у данима и месецима након експлозија, оптуживао Русију да стоји иза саботаже гасовода, неименовани амерички званичници за "Њујорк тајмс" кажу да нису пронашли никакве доказе о умешаности руске владе у напад на гасоводе.

Амерички лист додаје да Кремљ није имао никакав мотив да саботира сопствени гасовод који му је био важан извор прихода и преко којег је, како се наводи, могао да врши утицај на Европу.

Са друге стране, напомиње се да свако откриће којим се указује на одговорност Кијева може да отежа Западу да одржи јединствен фронт подршке Украјини. Посебно се наводи да било какви наводи у украјинској умешаности, директној или индиректној, могу да помуте односе Украјине и Немачке, али и и подршку немачке јавности Кијеву.

Званичници САД и представници обавештајних служби раније су признали да немају довољно сазнања о процесу доношења одлука у Кијеву.

Упркос зависности Украјине од Сједињених Држава у погледу војне, обавештајне и дипломатске подршке, украјински званичници нису увек транспарентни према америчким колегама у вези са својим војним операцијама, поготово онима против циљева унутар граница Русије, пише лист.

Такве операције, додаје се, фрустрирају америчке званичнике који сматрају да оне нису значајно побољшале положај Украјине на бојном пољу, али јесу довеле у ризик подршку европских савезника Украјини.

Подсетимо, недавно је амерички новинар Симур Херш објавио да иза напада на Северни ток стоји Вашингтон. 

Он је навео да је реч о једној од најглупљих одлука САД донетих последњих година, упозоравајући да ће тај наводни потез довести до ужасних последица по Европљане, као и да ће додатно поткопати ионако "крајње бескорисни" НАТО савез.

Херш је одбио да коментарише писање "Њујорк тајмса", рекавши да није званичник и да је објавио сазнања до којих је дошао.

Управо тврдње познатог новинара могу довести у питање нове закључке америчких обавештајаца јер они могу послужити и као скидање одговорности са Сједињених Држава за које се сумња да су уништиле гасовод.

"Цајт": Трагови истраге воде до Украјине

Немачки истражитељи идентификовали су брод са којег је извршена саботажа Северног тока, пише "Цајт" и додаје да трагови воде до компаније у власништву Украјинаца.

Седиште компаније је у Пољској и њени власници су двојица Украјинаца, а тајну операцију у Балтичком мору наводно је извело шест особа - пет мушкараца и једна жена. 

Групу су чинили капетан, два рониоца, два ронилачка помоћника и доктор, а они су наводно превезли експлозив до места злочина и тамо га поставили. 

Њихова националност није позната, пише немачки лист и наводи да су нападачи користили лажне пасоше које су употребили и за изнајмљивање чамца.

Подољак: Кијев није умешан у саботажу Северног тока

Саветник украјинског председника Михаил Подољак рекао је да Кијев није умешан у саботажу Северног тока 1 и 2.

"Нема сумње, Украјина апсолутно није умешана у инциденте на гасоводима", поручио је он.

Подољак је додао да нема информацију о томе шта се тачно догодило, али је спекулисао да су можда одговорни руски напори за дестабилизацијом региона.

Бела кућа без коментара

Немачка, Шведска и Данска воде истраге о томе шта се догодило са гасоводом Северни ток и оне још увек трају, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер, додавши да не жели коментарише писање медија.

Навела је да одговоре на та питања треба тражити од европских партнера Сједињених Држава који воде истраге. 

УН немају сазнања о групи која стоји иза напада

Уједињене нације немају информације о проукрајинској групи која би могла да стоји иза саботаже гасовода Северни ток, навео је заменик портпарола УН Фархан Хак за ТАСС.

"Немамо информације о томе", рекао је он.

image