Русија

Си Ђинпинг у посети Русији од 20. до 22. марта: Јачање узајамног поверења

Си Ђинпинг у првој посети иностранству након што је трећи пут изабран за председника Кине
Си Ђинпинг у посети Русији од 20. до 22. марта: Јачање узајамног поверењаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Русији од 20-22. марта је пријатељска посета, која ће још више ојачати узајамно поверење и међусобно разумевање Пекинга и Москве, изјавио је портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ванг Венбин.

Посета Сија Москви даће нови импулс развоју билатералних односа две земље, истиче се у саопштењу.

Си Ђинпинг ће са руским председником Владимиром Путином разменити мишљења о билатералним односима, међународним и регионалним питањима.

Током посете, стране ће разговарати на основу принципа неконфронтације и без усмеравања на треће земље.

"Пекинг ће наставити да се придржава објективног става о украјинској кризи и да игра конструктивну улогу у унапређењу преговора", истиче се у саопштењу.

Венбин је оценио да ће посета такође ојачати политички темељ пријатељства два народа који се преноси са генерације на генерацију.

Дипломата је најавио да ће посета допринети развоју узајамно корисне сарадње у различитим областима, укључујући продубљивање сарадње у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", као и Евроазијске економске уније.

Кинески председник Си Ђинпинг допутоваће у посету Русији од 20. до 22. марта.

Како је саопштено из Кремља, кинески лидер долази у Москву на позив руског председника Владимира Путина.

"На позив руског председника Владимира Путина, кинески председник Си Ђинпинг боравиће у државној посети Москви од 20. до 22. марта 2023. Током разговора биће речи о актуелним питањима даљег развоја свеобухватног партнерства и стратешке интеракције Русије и Кине, наводи се у саопштењу Кремља.

Предвиђена је и размена мишљења у контексту продубљивања руско-кинеске сарадње на међународној арени.

Биће потписан и низ важних билатералних докумената, наводе из Кремља.

Ово је прва Сијева посета иностранству након што је трећи пут изабран за председника Кине.

image