Свет

Пекинг тражи да Москва и Кијев што пре седну за преговарачки сто

Кинески дипломата и украјински шеф дипломатије разговарали о актуелној кризи
Пекинг тражи да Москва и Кијев што пре седну за преговарачки сто© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Кина је забринута због ескалације рата у Украјини и жели да Москва и Кијев одрже мировне преговоре што је пре могуће, изјавио је високи кинески дипломата Ћин Ганг у телефонском разговору са украјинским шефом дипломатије Дмитром Кулебом.

Ћин је рекао да се Кина нада да ће све стране остати мирне, рационалне и уздржане, те да ће наставити мировне преговоре што је пре могуће, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Kулеба је навео да је са кинеским колегом разговарао о "значају принципа територијалног интегритета".

"Истакао сам важност 'формуле мира' председника Зеленског за окончање агресија и успостављање мира у Украјини", написао је он на Твитеру.

Из Кијева су поручили да сваки план за окончање сукоба мора да подразумева повлачење руских трупа на границе из 1991. године када је расформиран Совјетски Савез.

Очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг посетити руског председника Владимира Путина следеће седмице и одржати виртуелни састанак са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Кина, која се уздржала од осуде Русије због започињања Специјалне војне операције, позвала је обе стране да пристану на постепену деескалацију која би водила ка свеобухватном прекиду ватре у свом документу од 12 тачака за политичко решење украјинске кризе, подсећа Ројтерс.

image
VV inauguration
banner