Русија

Сијева посета Русији: Зрак светлости и наде за мирољубиви део планете

Долазак кинеског председника у Русију и његов сусрет са Владимиром Путином показују још ближу сарадњу две државе, а сигурно је да ће важна тема ове посете бити и сукоб у Украјини
Сијева посета Русији: Зрак светлости и наде за мирољубиви део планетеwww.globallookpress.com © Li Xueren/Xinhua

Кинески председник Си Ђинпинг од понедељка ће боравити у посети Русији, у мисији јачања узајамног поверења и пријатељства два народа.

Тешња сарадња држава које прете да уруше униполарни систем и хегемонију САД, на Западу изазива нервозу, а РТ Балкан је покушао да сазна у чему је стварни значај Сијеве дводевне турнеје по Русији, иначе прве његове посете иностранству, након што је започео свој трећи председнички мандат.

"Русија и Кина су две глобалне силе, две сталне чланице Савета безбедности и стратешки партнери 'без ограничења', како је то рекао председник Си Ђинпинг. И у нормалним условима природно је и нормално, да се лидери сила са таквим утицајем на глобална кретања састају и унапређују своју сарадњу и доприносе мировним циљевима и развоју на глобалном плану. У савременим условима, које карактеришу пораст тензија, угрожавање светског поретка заснованог на повељи УН, стагнација и деградација светске економије и конфронтација глобалног карактера - посета и сусрет председника Сија са Путином имају огроман значај", истиче бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић.

Он оцењује да, у тренутку када атмосферу у свету испуњавају раст тензија, поделе, конфронтација и дестабилизација глобалних односа - интензивирање дијалога две глобалне силе и два суседа представља позитиван приступ ситуацији и "обавезама према глобалним кретањима".

"Тешко је рећи шта ће бити важније у разговорима Кине и Русије - да ли ће то бити њихови билатерални односи и даље ширење и јачање билатералне сарадње или усклађивање активности на евроазијском и глобалном плану. Чињеница је да поред других тема, у Европи и свету велику забринутост изазива и рат у Украјини и познато је да је кинески председник изашао са предлогом за изналажење мирног решења сукоба, па мислим да ће то бити важна тема разговора", оцењује дипломата.

Кина је, подсећа он, покретач многих позитивних иницијатива, али нема никакве сумње да ова идеја о постизању мира изазива највише пажње у свету.

"Та држава је позната као мирољубива земља којој су мотиви мир, стабилност, коегзистенција и сарадња на равноправним основама, и у том смислу она је изузетно кредибилан фактор кад је реч о мирном окончању сукоба у Украјини. Видимо да паралелно са припремама за тај сусрет Путина и Си Ђинпинга, кинеске дипломате интензивирају и контакте са Кијевом, па у том смислу недавни разговор кинеског министра иностраних послова са украјинским колегом Дмитријем Кулебом, видим као припрему и сондирање за кинеску мировну иницијативу од 12 тачака", наглашава Јовановић.

Сигурно је да мирољубиви народу и мирољубиве снаге желе решавање свих проблема на праведан начин, тако да ће, процењује бивши министар, Кина имати подршку за овај мировни план.

"Ситуација у свету неће бити обојена само ратним бубњевима, претњама и доливањем уља на ватру као што то чине Запад и НАТО. Ствари се мењају јер Кина излази са иницијативама које заслужују пажњу и поверење. Кина је сила која добро разуме корене сукоба у Украјини и која сигурно не подлеже западној пропаганди и ратној хистерији која се непрекидно одржава на Западу", јасан је дипломата.

Јовановић подвлачи да је реч о глобално значајном сусрету, будући да је су баш Кина и Русија земље које су носиоци развоја новог светског поретка "полицентричног карактера који је већим делом заменио униполарни светски поредак који форсирају водеће силе Запада".

"Запад ће настојати да минимизира значај овог састанка, јер је интерес његовог војноиндустријског комплекса да се сукоб продужи и да преко њега наставе да раде на исцрпљивању Русије. Читав тај систем у водећим земљама Запада почива на том војноиндустријском комплексу чији је интерес да се одржава глобална тензија и неизвесност. Јер што је више тензија и што се више продужава рат у Украјини, то они добијају веће наруџбине за производњу наоружања и муниције. Цео систем је подешен да му сукоби, интервенционизам и тензије служе као мотор развоја и производње профита, те ће зато те водеће силе покушати да умање значај сусрета и мировних иницијатива", наглашава Јовановић.

Не смета баш читавом Западу предстојећи састанак Сија и Владимира Путина. Неки га заправо жељно ишчекују и то толико да Живадин Јовановић верује да ће ова посета за њих бити "зрак светлости и наде у бољу будућност".

"Сусрет ће наићи на одобравање обичних људи на Западу јер они су због једностраних санкција већ суочени са наглим падом животног стандарда, порастом инфлације и незапослености и приливом миграната. Мислим да пре свега јавност у Западној Европи постепено постаје свесна да је до свих тих погоршања квалитета живота дошло због погрешне политике њихових  влада, а не због тога што је неко други крив. Очекујем да Сијева посета буде за њих добродошао догађај и сигнал да јачају напори за мирно и праведно решење и враћање на терен недељивости мира и безбедности, како је то потпуно јасно и записано у најважнијим документима на глобалном плану", закључује саговорник портала РТ Балкан.

image