Русија

Песков открио детаље сусрета Путина и Сија

Сусрет лидера Русије и Кине одржаће се у два наврата
Песков открио детаље сусрета Путина и Сијаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Председник Русије Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг одржаће тет-а-тет разговор првог дана посете кинеске делегације, док ће преговори бити настављени дан касније, 21. марта, најавио је данас представник Кремља Дмитриј Песков.

"Разговор између председника Русије и председника Кине почеће 20. марта у поподневним часовима. То ће бити разговор један на један, један неформални ручак. Следећег дана, 21. марта, биће одржани преговори", појаснио је Песков.

Ипак, портпарол није хтео да открије више детаља о сусрету, јер би помоћник руског лидера Јуриј Ушаков о томе ускоро требало да говори на следећем брифингу.

О одлуци Пољске да испоручи Украјини МиГ-29

Одлука Пољске да испоручи Украјини борбене авионе, као и сваки следећи сличан корак на који би се могле одлучити земље НАТО-а, повећава њихову шансу да се још више директно укључе у конфликт у Украјини, али све то ипак неће утицати на исход Специјалне војне операције, оценио је данас портпарол руског председника. 

"Ово је само још један пример тога како читав низ земаља Североатлантске алијансе, укључујући и Пољску, повећавају своју директну умешаност у конфликт".

Слање борбених авиона кијевском режиму створиће додатне проблеме за украјински народ, док ће Москва наставити да уништава сву противничку војну технику, сматрајући их за легитимну војну мету, поручио је он. 

У међувремену, осим Варшаве на сличан корак данас се одлучила и Братислава. Премијер Словачке поручио је да ће његова земља Кијеву послати 13 борбених авиона МиГ-29, које председник Украјине тражи већ дуго. Словачка ће на овај начин постати друга НАТО земља која ће Кијеву послати борбене авионе. Пре њих, то није урадила ни једна друга држава.

Напади на Кијевско-печерску лавру доказ да је борба Русије оправдана

Песков се дотакао и теме напада на братију Кијевско-печерске лавре. Поручио је да наређење Кијева да монаси напусте просторије ове светиње до 29. марта сведочи о преступном карактеру кијевског режима, што Русији служи само као још једна потврда да је одлука о започињању Специјалне војне операције била правилна.

"Све ово још једном показује да је све то што ми радимо, заправо, исправно. Кијевски режим овим безакоњем и нападима на Цркву лепо показује своје право лице. Још једном желим да поновим да ми је веома жао због тога што ове незаконите акције кијевског режима не наилазе на осуду међународне заједнице. Али, ми их најјаче осуђујемо", изјавио је он.

О Ердогану

Одговарајући на питање како коментарише то што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган предложен да буде кандидован за следећег добитника Нобелове награде за мир, из Москве поручују да Русија веома цени залагања турског лидера и напоре које улаже да дође до мира.

"Веома високо оцењујемо све напоре које господин Ердоган предузима како би дошло до мира, укључујући и све посредничке улоге које је Анкара до сада имала, као и његов допринос развоју билатералних односа Русије и Турске". 

Претходну награду за мир УН-а добила је, подсетимо, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел. Ни њено отворено признање да је потписивање Минских споразума 2014. и 2015. године Кијеву требало само да да више времена како би се припремио за сукоб са Москвом, по свему судећи, није утицало на јавност, те је бивша канцеларка удостојена награде која би требало да велича оне који су, заправо, допринели миру. Ипак, комисија за ту награду је изгледа одлучила да на све ово зажмури, те је Меркелова похваљена за "храбру одлуку из 2015. године да прими више од 1,2 милиона избеглица".

О Путиновим плановима за данас

Песков је открио и да би руски председник данас требало да одржи оперативан састанак са члановима Савета безбедности Руске Федерације, као и да ће уследити два међународна телефонска разговора. 

Састанак са Саветом безбедности планиран је за другу половину дана.

image