Србија и Балкан

Председнички избори у Црној Гори: Коначна одлука 2. априла, у другом кругу Милатовић и Ђукановић

Грађани Црне Горе бирали су председника државе између седам кандидата, а о томе ко ће освојити мандат биће одлучено 2. априла у другом кругу гласања
Председнички избори у Црној Гори: Коначна одлука 2. априла, у другом кругу Милатовић и ЂукановићGetty © Filip Filipovic

У Црној Гори одржан је први круг гласања за председника државе, али нико од седам кандидата није освојио апсолутну већину гласова. Зато ће се о председнику Црне Горе одлучивати на гласању за две недеље, 2. априла. 

У други круг гласања ушли су лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић који ће се борити за трећи мандат на челу државе и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић.

На трећем месту је кандидат Демократског фронта Андрија Мандић, који је већ вечерас послао поруку подршке Милатовићу у другом кругу гласања. 

Председник Црне Горе бира се на мандат од пет година, а на претходним изборима 2018. године већ у рпвом кругу победио је Ђукановић. 

Победник председничких избора у Црној Гори само је једном одлучен у другом кругу гласања и то 1997. године, када је Ђукановић победио Момира Булатовића. Остали председници бирани су у првом кругу.

О томе како је текло гласање у Црној Гори из минута у минут могли сте да пратите у уживо блогу РТ Балкан.

  • 19. мар 2023 • 22:44

    22:44

    Милатовић: Ово је победа свих који су носили бакљу слободе у претходних 30 година у Црној Гори

    Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић казао је да је обећао да ће успети, те да је успео, што је био и његов предизборни слоган.

    "Ово је победа свих оних који су бакљу слободе у претходних 30 година носили у Црној Гори и хвала им на томе. Ово је заједничка победа оних који су у претходних 30 година били дискриминисани", рекао је Милатовић.

    Он је казао да је направљен пресудни корак ка 2. априлу када ће победу свих људи у Покрету Европа сад запечатити и поручио да је ово победа коју су генерације људи у Црној Гори чекали, јер је она победа лепше, богатије и праведније Црне Горе.

    Милатовић је поручио да ће Ђукановића послати у политичку пензију 2. априла у другом кругу гласања.

  • 22:31

    Ђукановић: Мој изборни резултат веома вредан, потпуно ме испуњава задовољством

    Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић казао је да је задовољан што је Црна Гора потврдила свој демократски капацитет, те да су избори протекли у апсолутно мирној атмосфери.

    "Ми смо у првом кругу остварили оно што смо желели, о томе смо јавно говорили. Остварио сам 36 одсто гласова, то је у апсолутним бројевима изнад 120.000 гласова, што сматрам веома вредним резултатом који ме потпуно испуњава задовољством", рекао је Ђукановић.

    Он је рекао да има велику предност над својим изборним супарником Јаковом Милатовићем, и поручио да нису сви изборни капацитети искоришћени у првом кругу.

    Подсетимо, Ђукановић је на претходним председничким изборима 2018. године победио већ у првом кругу гласања, те ови резултати показују велики пад у подршци међу бирачима од чак 20 одсто.

  • 22:26

    У другом кругу дефинитивно Ђукановић и Милатовић

    На основу 100 одсто обрађених гласова, у други круг гласања иду лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић, објавио је Центар за демократску транзицију.

    Према подацима ЦДТ-а, на трећем месту је кандидат ДФ-а Андрија Мандић, а следи лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

  • 22:21

    Драгиња Вуксановић Станковић поднела оставку на све функције

    Посланица Социјалдемократске партије (СДП) и кандидаткиња за председницу Црне Горе Драгиња Вуксановић Станковић изјавила је, обраћајући се новинарима, да није задовољна резултатом на гласању.

    "Због тога подносим оставку на све партијске функције", поручила је Вуксановић Станковић и додала да ће се посветити својим обавезама које има као професорка на Правном факултету у Подгорици.

    На питање новинара кога ће подржати у другом кругу гласања, лидер те странке Рашко Коњевић казао је да је гласање за СДП готово.

    "Даље гласање и изборну трку остављамо Ђукановићу и Миалтовићу", поручио је Коњевић.

  • 22:20

    Дачић: Срби ће одлучити о председнику Црне Горе у другом кругу гласања

    Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће Срби представљати одлучујући фактор од којег ће зависити резултати у другом кругу председничких избора у Црној Гори.

    Дачић је на ТВ Пинк коментарисао тренутни пресек резултата председничких избора у Црној Гори и додао да је о томе разговарао и са председником Србије Александром Вучићем, те да су заједно оценили као значајно што су кандидати који окупљају српске гласове постигли добар резултат.

    "Сигурно је да ће Срби практично одлучивати у другом кругу ко ће бити нови председник Црне Горе. Желим да већ сада у име Републике Србије честитам Андрији Мандићу на овом резултату који је остварен у веома специфичним условима...ово је веома значајно јер се тиме показала снага тих организација за које се може рећи да заступају права и интересе српског народа", рекао је Дачић.

    Додао је да Вучић једва чека избор новог председника како би Србија и Црна Гора могле да граде братске и пријатељске односе, као две земље које никада нису ратовале и које треба да траже заједничке интересе.

  • 22:03

    Мандић позвао грађане да гласају за Милатовића у другом кругу

    Из изборног штаба Демократског фронта обратио се Андрија Мандић који је захвалио свим гласачима који су њему дали глас.

    "У овом тренутку могу да кажем да победе нашег колеге Милатовића у другом кругу нема без Демократског фронта. Колико год да је добар резултат који је остварио, без ДФ-а нема победе над Ђукановићем", поручио је Мандић.

    Он је пружио пуну подршку Милатовићу у другом кругу и позвао грађане да гласају за њега. Поручио је да Црна Гора мора да крене новим путем, а да политика помирења може да буде на корист сваког грађанина.

    "Желим да се захвалим мом српском народу у Црној Гори и свима народима који су прихватили политику помирења. Пред нама су парламентарни избори. ДФ и коалиција око њега наступиће на њима. После ових резултата, завршено је време бруталне и одвратне кампање против мене и ДФ-а. Измишљали су разне лажи, и у овој кампањи. Тврдили смо да смо ми и ДПС две стране исте медаље, амбасаде су радиле против нас, водећи медији. Пред нама су парламентарни избори", рекао је Мандић.

    Лидер ДФ-а је поручио да се нада да ће грађани вредновати то што ће "ДФ Милатовићу омогућити да буде председник Црне Горе".

  • 21:58

    Новинари очекују обраћање Јакова Милатовића

    У изборном штабу Покрета Европе сад десетине новинарских екипа очекује обраћање њиховог кандидата Јакова Милатовића који је по свим резултатима ушао у други круг гласања у којем ће се одлучивати између њега и лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

    Како јавља репортер РТ Балкан са лица места, испред штаба се налази више присталица тог покрета и већ је почело славље. Према најавама, Милатовић ће се обратити око 23 сата.

  • 21:52

    Бечић: Јасно је да је каријера Ђукановића одсвирала крај

    Кандидат и лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић изјавио је да су странке које су победиле на парламентарним изборима 2020. године освојиле укупно око 60 одсто.

    Он је обраћајући се из изборног штаба поручио да је на основу резултата гласња јасно шта је јасна жеља и воља грађана Црне Горе, те да је Ђукановић на овим председничким изборима освојио 20 одсто мање гласова него пре пет година.

    "Јасно је да је та политичка каријера одсвирала крај и да грађани Црне Горе више не желе да живе време те политике", казао је Бечић.

  • 21:42

    Радуновић: Главни циљ је да Ђукановић изгуби 2. априла

    Посланик Демократског фронта Славен Радуновић казао је да је за тај политички савез главни циљ да председнички кандидат Демократске партије социјалиста "Мило Ђукановић буде губитник избора".

    "И да 2. април буде дан када ће да се опрости од њега. Волели бисмо да му задамо финални ударац", рекао је Радуновић за телевизију Вијести.

  • 21:38

    ЦЕМИ на основу 90 одсто обрађених гласова - у други круг иду Ђукановић и Милатовић

    Према проценама ЦеМИ-ја на основу обрађеног узорка од 90 одсто обрађених гласова, Мило Ђукановић је освојио 35,40 одсто гласова, ПЕС Јаков Милатовић 29,20 одсто, а Андрија Мандић (ДФ) 19,10 одсто гласова.

    Алекса Бечић (Демократе), 11,00 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) 3,20 одсто, Горан Даниловић 1,30 одсто, а Јован Радуловић 0,80 одсто гласова.

    У други изборни круг иду, према овим резултатима, кандидат ДПС Мило Ђукановић, који је кандидат опозиционе странке и кандидат ПЕС, која је непарламентарна странка, Јаков Милатовић.

    Иначе, Ђукановић бележи значајан пад броја гласова с обзиром на то да је на изборима 2018. добио више од 53 одсто гласова у првом изборном кругу.

image