Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ђукановић опет плаши гласаче Србијом и тако себи пуца у ногу

Одмах по проглашењу резултата у првом кругу председничких избора Мило Ђукановић је рекао да није искористио све капацитете, те да зна где се налазе резервоари и "џепови" његових гласача које планира да активира у другом кругу
РТ Балкан анализа: Ђукановић опет плаши гласаче Србијом и тако себи пуца у ногу© Antonio Ahel/ATAImages

У Црној Гори  гласачи ће у недељу донети одлуку о председнику земље, бирајући између лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и кандидата "Покрета Европа сад" Јакова Милатовића.

Анкете и истраживања показују предност Милатовића, иако је у првом кругу гласања 35,37 одсто гласова припало Ђукановићу, а Милатовићу 28,92. Остали кандидати - Андрија Мандић, Алекса Бечић и Горан Даниловић позвали су своје бираче да у другом кругу гласају за Милатовића. У питању су кандидати који су у првом кругу освојили 30 одсто гласова, што би Милатовићу у другом кругу осигурало убедљиву победу над Ђукановићем.

Одмах по проглашењу резултата Ђукановић је у изборној ноћи рекао да није искористио све капацитете, те да зна где се налазе резервоари и "џепови" његових гласача. Ђукановић није појаснио где мисли да пронађе гласаче, а у јавности се спомиње да ће спас у другом кругу тражити од мањинских народа који у првом кругу нису изашли на изборе, као и од дијаспоре за коју се сматра да подржава Ђукановића.

Нема података колики је број грађана Црне Горе који живе ван земље, а процењује се да је у питању скоро 150.000 људи. Овај број могао да утиче на изборни резултат, па је Милатовић послао отворено писмо дијаспори наводећи да се против њега води хајка, на шта бирачи не би требало да наседну.

"Онај ко црногорску дијаспору третира као резервне гласачке џепове и бирачки механизам, није ваш искрени пријатељ, нити пријатељ Црне Горе", написао је Милатовић.

Изборним законом Црне Горе није предвиђена могућност да дијаспора гласа у дипломатско-конзуларним представништвима, због чега ће гласачи морати да дођу у земљу на дан избора.

Министарство спољних послова упутило је допис свим дипломатским представништвима у којем упозоравају да се не укључују у политичку кампању и не излазе у сусрет захтевима за организовање доласка у земљу поводом председничких избора.

О томе како је Ђукановић за време своје власти третирао дипломатска представништва Црне Горе најбоље говори чињеница да није одобрио именовање 11 амбасадора, зато што кандидати нису били његови, већ избор Владе Црне Горе.

Милатовић у убедљивој предности захваљујући подршци Мандића и Бечића

Према истраживању које је спровела Нова српска политичка мисао за РТ Балкан, на питање да ли бисте у другом кругу, ако будете бирали између Ђукановића и Милатовића, показало се да убедљиво веће шансе има Милатовић.

Главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић за РТ Балкан истиче да резултати истраживања спроведеног пре првог круга гласања, као и резултати гласања показују да не би требало да буде неизвесности у другом кругу.

"Не видим шта се могло променити у ових 15 дана. Оно што може донекле да промени бројке, али не и сам исход јесу џепови које помиње Ђукановић. Он не може да добије гласове од оних који су већ гласали, осим 2 или 3 одсто гласова Драгиње Вуксановић Станковић", каже Вукадиновић.

Наш саговорник напомиње да ниједан једини глас оних који су гласали у првом кругу за Мандића, Бечића и Даниловића неће у другом кругу отићи Ђукановићу, па лидеру ДПС-а зато одговара да део тих гласача не изађе на изборе у недељу.

"Ђукановић ће се борити за своје 'џепове', у преводу за дијаспору која би требало да дође у Црну Гору за ускршње празнике, али ће се борити и да повећа апстиненцију на другој страни", каже Вукадиновић.

Додаје да Ђукановић у првом кругу има предност од 6 одсто у односу на Милатовића, може да рачуна још на 3 одсто гласова Драгиње Вуксановић Станковић, док Милатовић може да рачуна на помоћ од 30 одсто оних који су му пружили подршку у другом кругу.

"То је велика разлика, не верујем да Ђукановић има толики базен гласова ни у Рожајама ни у Луксембургу да може то да надокнади", каже Вукадиновић алудирајући на гласове мањина чију подршку Ђукановић очекује, као и на дијаспору.

Опет застрашивање "великом Србијом"

Ђукановић, иако је на почетку кампање имао умеренију реторику, вероватно под утицајем кампање кандидата Демократског фронта Андрије Мандића који је слао поруке помирења, у последње две седмице пред бираче је изашао са антисрпском кампањом.

Лидер ДПС-а се вратио својем наративу који је баштинио од 1997. године, убеђујући људе да све што је црногорско мора бити антисрпско. У последњих 14 дана током предизборних скупова и путем саопштења Ђукановић покушава да свог политичког супарника Милатовића представи као кандидата Војислава Шешља, као и да ће, ако он не победи, победити идеја "велике Србије".

Ђукановић покушава да мобилише гласаче такозваног суверенистичког блока причом о угрожености државе, што показује, напомиње Вукадиновић, да није тачна прича да Србију не би требало да занима шта се дешава у Црној Гори јер тамо живи велики број Срба, који говоре српским језиком као и Српска православна црква.

"Једини који и даље покушавају да шире фаму о 'великој Србији' су Ђукановић и Аљбин Курти. Та Ђукановићева стратегија је рискантна и може да изазове контра-ефекат, те да они гласачи ДФ-а који нису били расположени за излазак на биралишта сада изађу на гласање, да би раскрстили са том реториком", сматра Вукадиновић.

Он напомиње да је владавина Ђукановића према Србима била, не чак ненаклоњена, већ отворено непријатељска, а његове последње изјаве показују да од своје реторике није одустао.

"Срби од резултата избора у Црној Гори могу да очекују да се макар прекине са тим дискриминаторним односом према њима, што је већ велики добитак. Могу да очекују да се унутрашњи односи релаксирају и да Србија коначно буде оно што јесте - најближи сусед и најближи род Црној Гори", каже Вукадиновић.

Растанак са Ђукановићем лично

Предстојећи други круг гласања на неки начин је растанак са Ђукановићем лично, зато лидер ДПС-а покушава да направи референдумску атмосферу. Избори у недељу су важни у смислу подвлачења црте након 30 година власти, имају посебну симболичку и психолошку тежину, док су сама овлашћења председника државе мала.

"Већу реалну политичку тежину имаће ванредни парламентарни избори у јуну, као коначно развлашћивање ДПС-а, што је било пропуштено да се учини 30. августа 2020. године. Црногорско друштво је добило још једну шансу за поправни, што се не дешава тако често у историји", каже Вукадиновић.

Атмосферу пред изборе показала је фудбалска утакмица репрезентација Србије и Црне Горе, а апсолутно највећи утисак оставила је група навијача из Даниловграда која се транспарентом обратила директно Ђукановићу.

"Тврд смо орах, воћка чудновата, не можеш нам омрзнути брата. Пробао си, поломио зубе, Црногорци издају не љубе", поручили су са стадиона у Подгорици навијачи Милу Ђукановићу.

Расположење су показали и резултати истраживања НСПМ по којима су грађани Црне Горе најбоље оценили Митрополију црногорско-приморску (МПЦ) Српске православне цркве и Србију.

Вукадиновић оцењује да је сувише дуго Ђукановић на поделама успевао да одржи своју власт, али да је сада са тим готово.

image