Србија и Балкан

Тужака Мило, за срце уједа: "Запад толерише бахатост Србије"

Црногорски председник тврди да је Запад превише толерантан према Србији, не би ли је одобровољио да потпише споразум са Приштином
Тужака Мило, за срце уједа: "Запад толерише бахатост Србије"© IMAGO/ALEX HALADA

Актуелни црногорски председник и кандидат за нови мандат Мило Ђукановић предизборну кампању наставља да гради кудећи Србију, па се тако у најновијем интервјуу за подгоричку "Телевизују Е" пожалио да Црна Гора и он лично трпе "агресивни поход из Београда", а да се Србији толерише "бахатост" у региону.

Све је, како се пожалио, почело 1994. године колумнама супруге тадашњег председника Србије Слободана Милошевића.

"Из тог разлога, Мило Ђукановић и ДПС данас се у националистичкој јавности Србије доживљавају као стожер Црне Горе. Томе додају и речи 'антисрпска Црна Гора'. Зашто додају ту реч? Јер за њих је Црна Гора добра само као део њиховог 'српског света'. А заправо, немају ни један једини доказ који би потврдио да сам ја, или да су црногорске власти повукле било какав антисрпски потез", тврди Ђукановић.

Он истиче да "српско друштво још, захваљујући погрешним државним политикама, није успело да разреши основну дилему – да ли ће у агресији Русије на Украјину бити на страни агресора, или на страни жртве".

"Србија очигледно и даље има проблем са опредељењем у односу на Северноатлантски пакт. Дакле, из тих разлога, све ове године трпимо јаку и агресивну кампању из Београда. Та кампања се последњих година изузетно интензивирала. Појачање таквој кампањи дала је управо Русија", пожалио се Ђукановић, а пренео Танјуг.

Секира се црногорски председник и што Русија наводно "покушава да заустави земље Западног Балкана и да их скрене са њиховог пута ка Европи и НАТО-у".

"Она то ради на традиционалан начин, активирајући најретрограднију политику, у овом случају најретрограднију националистичку политику на Балкану. Зато су великосрпски националисти поново подигли главу, зато пресликавају 'руски свет' на 'српски свет'. Зато желе да врате право, како они мисле, природно право на Црну Гору, да би својој јавности оправдали губитак Косова. То су разлози зашто се данас води јака кампања против претходне власти и против мене лично", просветлио је Ђукановић потенцијалне бираче.

Чини му се, каже, да се неки аспекти америчке политике на Западном Балкану не разматрају довољно пажљиво. Он сматра да је Америка, заједно са европским тимом, фокусирана на потписивање споразума Београда и Приштине.

"Са жељом да је одобровоље да потпише тај споразум и да са обе ноге стане на западни пут, толеришу бахатост Србије у региону, толеришу мешање Србије у унутрашња питања других држава у региону, толеришу Србији да (ко гласно, а ко полугласно) промовише 'српски свет' као реплику 'руског света' у региону".

Према његовим речима, добро је што је Америка уз Европу снажно стала у фонд против идеје "руског света".

"Жеља Србије да управља Србима у региону, где год да живе у другим сувереним државама, заправо квари међудржавне односе. Тиме угрожава стабилност овог региона, а Црна Гора је најубедљивије сведочанство такве политике Србије. Дакле, нико нема право да то превиди и не може постојати довољно добар алиби, па макар то било решење српско-косовског проблема да би се Србији ово толерисало", навео је Ђукановић.

Забринут је да се после "уступака" Србији може десити, да споразума и не буде, "а да имамо огромне штете у међудржавним односима, међу земљама Западног Балкана".

image