Свет

Немачка затвара преостале нуклеарне електране до краја недеље?

Усред недостатка очигледних алтернатива који би могли да замене јефтине руске енергенте, поставља се питање чиме би Берлин могао да надомести учинак три преостале нуклеарне електране које ће ускоро бити угашене
Немачка затвара преостале нуклеарне електране до краја недеље?www.globallookpress.com © Armin Weigel/dpa

Немачка је на путу да у суботу затвори своје три преостале нуклеарне електране.

Берлин је почео да гаси своја нуклеарна постројења пре више од 20 година, а бивша канцеларка Ангела Меркел, усред атнинуклеарних протеста у Немачкој, одредила да све преостале електране буду угашене до 2022. године, преноси "Скај њуз".

Међутим, Берлин је био приморан да одложи затварање три преостале фабрике усред енергетске кризе изазване санкцијама које је Запад наметнуо Москви од почетка руске војне операције у Украијини, због забринутости да Берлин неће успети да преброди зиму без јефтиних руских енергената.

Нови рок подразумева да ће преостала постројења у Емсланду, Доња Саксонија, као и реактори "Исар 2" и "Некаверстхајм" бити угашени до 15. априла 2023. године, наводи медиј.

Одлука Берлина долази у тренутку када се друге западне земље, попут Француске и Велике Британије, поново окрећу нуклеарној енергији.

Поврх тога, будући прва индустријска сила ЕУ која је у великој мери била зависна од јефтиних руских енергената, последице санкција уведених Москви посебно су погодиле Немачку.

Трећина струје у Немачкој се и даље производи у постројењима на угаљ, наводи "Скај њуз", али је из Берлина најављено да се све електране на угаљ затворе до 2038.године, док ће први талас затварања започети 2030. године.

Берлин интензивно улаже у обновљиве изворе енергије, наводи медиј, али додаје да многи сматрају да тренутна брзина напредовања у тој области не улива поверење у способност Немачке да благовремено изврши транзицију ка обновљивој енергији.

image
VV inauguration
banner