Свет

Председнички кандидат Демократске партије САД: Украјина је изгубила 300.000 војника

Роберт Ф. Кенеди Млађи рекао је у разговору са Такером Карлсоном да је Украјина изгубила 300.000 војника и 14.000 цивила
Председнички кандидат Демократске партије САД: Украјина је изгубила 300.000 војникаGetty © Scott Eisen / Stringer

Конкурент Џозефу Бајдену за председничку номинацију демократа, син некадашњег америчког министра правде Роберта Кенедија и братанац председника Џона Ф. Кенедија, поручио је да Американце "лажу" када кажу да је сукоб у Украјини проблем за САД.

Ми смо у Украјини из правих разлога, јер подржавамо Украјинце, навијамо за слабије. Мој син Конор био је у Украјини и борио се против Руса, али морамо да поставимо питање зашто смо ми у Украјини, рекао је Роберт Ф. Кенеди Млађи који је јуче објавио своју кандидатуру.

Ако смо тамо да исцрпимо Русе, како је рекао министар одбране Лојд Остин, или да сменимо Владимира Путина, што је рекао Бајден, онда користимо Украјинце као пионе, убијамо их у прокси рату две силе, поручио је он.

У Украјини је умрло 14.000 цивила, 300.000 војника. Руси убијају Украјинце у односу 7:1, 8:1 и они то не могу да издрже, рекао је Кенеди. "Оно што нам причају о рату није истина", додао је он.

Кенеди је критиковао администрацију због укидања бонова на храну и социјалне заштите за најсиромашније Американцима, док истовремено шаље 113 милијарди долара Украјини.

Председнички кандидат за 2024. тврди да земља спасава банкаре и плаћа за сукоб који не може себи да приушти.

"Наша демократија се претвара у корпоративну плутократију", поручио је Кенеди.

Иако није фаворит, истраживање "Ју-Ес-Еј тудеја" и Универзитета Сафок показало је да би 14 одсто бирача, који су 2020. гласали за Бајдена, сада гласало за Кенедија.

image