Свет

Зеленски измолио од Макрона: Француска шаље Кијеву одбрамбене системе

Наредних недеља Париз шаље десетине оклопних возила и лаких тенкова, укључујући и АМХ-10РЦс борбена возила
Зеленски измолио од Макрона: Француска шаље Кијеву одбрамбене системе© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Француска ће послати Украјини наредних недеља десетине оклопних возила и лаких тенкова, укључујући и АМХ-10РЦс борбена возила, наводи се у заједничком саопштењу после састанка украјинског и француског председника Владимира Зеленског и Емануела Макрона.

Након радне вечере која је трајала више од три сата, француско председништво је сугерисало да ће се Париз усредсредити на слање система противваздушне одбране Кијеву, како би се одбранили од руских напада.

Макрон је потврдио Зеленском да ће Париз наставити да пружа политичку, финансијску, хуманитарну и војну помоћ Украјини докле год је то потребно, наводи се у изјави коју преноси Ројтерс.

Извор из француског Председништва рекао је новинарима да ће додатни, модернији одбрамбених системи бити послати Украјини. Тренутно се не разматра слање борбених авиона Кијеву, као што је затражено, додао је тај извор.

Зеленски је током викенда посетио неколико држава европских савезника, како би прикупио војну и финансијску помоћ уочи дуго најављиване пролећне офанзиве, а Берлин му је обећао три милијарде долара у новом пакету војне помоћи.   

image
VV inauguration
banner