Србија и Балкан

Црна Гора: Војска не дозвољава уклањање спомен плоче у Морињу

Војници спречили инспекторе да уђу уобјекат на којем је, мимо важећих правила, постављена плоча у спомен на Хрвате страдале деведесетих година
Црна Гора: Војска не дозвољава уклањање спомен плоче у Морињу© Pixabey/Michał

Припадници црногорске војске спречили су јуче Комуналну инспекцију Општине Котор да изврше налог Управе за инспекцијске послове Црне Горе која је наложила уклањање незаконито постављене спомен-плоче у кругу некадашњег војног складишта у Морињу, преноси хрватски "Јутарњи лист".

Војници већ петнаест дана дежурају иза закључане капије напуштеног објекта који се не користи већ 16 година и не дозвољавају инспекторима да уђу у круг тог објекта, иако су им они показали налог инспекције да се спомен-плоча уклони.

Према наводима подгоричких "Вијести", дежурни војници су инспекторима рекли да имају изричито наређење претпостављених да никоме не дозволе улаз у круг тог објекта. Чак ни након инсистирања комуналних инспектора војници им нису одобрили приступ истичући да је "из Министарства одбране опет речено да је наредба о забрани уласка у објекат Морињ и даље на снази."

Спорна спомен-плоча у Морињу постављена је на иницијативу смењених црногорских министара одбране и спољних послова и чланова Социјалдемократске партије (СДП) Рашка Коњевића и Ранка Кривокапића. Спомен плоча је откривена 10. октобра а тој свечаности су поред двојице црногорским министара присуствовали и хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман и министар хрватских бранитеља Тома Медвед.

Постављање спомен плоче није обављено у складу са законском процедуром и није добило одобрење владе, али ни Општине Котор, због чега је премијер у техничком мандату Дритан Абазовић покренуо поступак смене двојице министара. Они су смењени гласовима парламентарне већине формиране након избора 30. августа 2020. године.

Спорна спомен-плоча која на "дубиозан начин третира историјске околности 1991. године када је држава Црна Гора била несумњиви и вољни учесник агресије на Републику Хрватску", постављена је, како је констатовала инспекторка за заштиту културних добара која је издала налог за њено уклањање, без адекватне документације.

Председник Општине Котор Владимир Јокић изјавио је да затражити од премијера да, будући да министарства одбране и спољних послова од пре неколико дана немају руководиоце, он преузме мере које му по Уставу и закону стоје на располагању и да омогући несметано поступање надлежних органа општине Котор, преноси "Јутарњи лист".

image