Свет

"Фајненшел тајмс": Г7 мора да прихвати да више не може да управља светом

Кина неће нестати и требало би што пре помирити се с реалношћу огромне промене економске моћи у свету
"Фајненшел тајмс": Г7 мора да прихвати да више не може да управља светом© Tanjug/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Униполарни свет који предводе Сједињене Државе и економска доминација Групе седам су историја, констатовао је колумниста "Фајненшел тајмса" и додаје да иако је Г7 и даље најмоћнији економски блок на свету, његов удео у светској куповној моћи пада (са 44 на 30 одсто у периоду 2000–2023), док удео Кине расте (са 7 на 19 одсто).

Кина је сада економска суперсила. Преко своје иницијативе "Појас и пут" постала је велики инвеститор (и кредитор) земаља у развоју – далеко им је важнији економски партнер од Г7. Бразил је јадна од тих држава. Иако је тамошњи председник Лула да Силва присуствовао недавно одржаном самиту Г7 у Јапану, оне не може да игнорише кинеску моћ.

Треба поменути да Г7 има амбицију да се приближи појединим земљама, што су и показали у Хирошими, где су позвали већ поменути Бразил, те Индију, Индонезију, Вијетнам, Аустралију и Јужну Кореју, али то је занемарљиво у односу на 19 држава које желе да се придруже БРИКС-у.

"БРИКС је на путу да постане релевантна светска организација, а њене чланице су уједињене у настојању да не зависе од хирова САД и њихових савезника који су доминирали светом у протекла два века. Уосталом колико дуго Г7 уопште може да настави да се тако понаша ако се има у виду да окупља тек десет одсто светске популације?", наводи колумниста "Фајненшел тајмса".

Још веће питање је, додаје он, како ће се управљати глобалном економијом.

Да ли ће ММФ и Светска банка наставити да буду бастиони моћи Г7 у све подељенијем свету? Ако је тако, како и када ће добити неопходне нове ресурсе? Како ће се усклађивати са организацијама које стварају Кина и њени савезници?

Колумниста се пита и зар не би било боље да се призна реалност огромне промене економске моћи у свету, те да јој се прилагоди посебно имајући у виду да Кина неће нестати.

Што се пак политичких циљева чланица Г7 тиче, пре свега рата у Украјини, то је искључиво борба Запада. Већина света има друге бриге. Дакле, Запад ће одредити опстанак Украјине.

Г7 мора да брани своје вредности и своје интересе. Али више не може да управља светом, иако ће судбина света бити и судбина чланова групе. Поново се мора пронаћи пут за сарадњу, закључује "Фајненшел тајмс".

image