Свет

Председник Пољске: Ракета је вероватно украјинска

Пољски председник је признао да постоји велика вероватноћа да је пројектил који је јуче пао на територију Пољске припадао украјинској ПВО
Председник Пољске: Ракета је вероватно украјинскаGetty © Sean Gallup / Staff

Пољски председник Анджеј Дуда признао је да је ракета која је пала на територију земље највероватније припадала украјинској ПВО.

"Украјинска противваздушна одбрана је лансирала ракете у различитим правцима. Постоји велика вероватноћа да су неке од тих ракета пале на територију Пољске. Прелиминарни увиђај указује да није дошло до класичне експлозије ракете, већ да је екплозија резултат једноставног пада ракете", објаснио је он.

Према његовим речима, вероватно је реч о ракети совјетске производње, произведене 70-их година, типа С-300.

Дуда је истакао да нема доказа да је реч о намерном нападу на Пољску и да не може да пружи потврду да су руске трупе лансирале ракету.

Пољски медији су синоћ пренели да су две ракете пале у Лублинско војводство на граници са Украјином и усмртиле две особе.

У Варшави је одржан хитан састанак Савета за националну безбедност Пољске. Састанак је  сазвао председник Пољске Анджеј Дуда, одмах пошто се у уторак увече сазнало да су две ракете погодиле Пољску, преносе "РИА Новости".

image