Свет

Си-Ен-Ен: Вашингтон замерио Кијеву због ракетног инцидента

Саветник Џоа Бајдена наводно је упозорио Украјину да престане да криви Русију за смртоносни напад у Пољској
Си-Ен-Ен: Вашингтон замерио Кијеву због ракетног инцидента© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Амерички председник Џозеф Бајден није разговарао с украјинским лидером Владимиром Зеленским о ракетном инциденту у Пољској, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на више анонимних извора. Међутим, саветник за националну безбедност Џејк Саливан обавестио је украјинске званичнике да се пажљивије односе према тој осетљивој теми будући да су за експлозију од које је страдало двоје цивила оптужили Москву.

Си-Ен-Ен даље наводи да су Бајден и амерички државни секретар Ентони Блинкен били на Балију у Индонезији на самиту Г20 када су их помоћници пробудили с вестима о инциденту.

Бајден је потом разговарао телефоном с пољским председником Анджејем Дудом до 5.30 часова по локалном времену, а Блинкен и Саливан су се касније придружили разговору. 

На основу информација које су стигле из Пољске и америчких "сателитских обавештајних података", тврди Си-Ен-Ен, постало је јасно да је пројектил "изгледа лансирала Украјина". Али Зеленски је већ био оптужио Русију, што је нагнало Саливена да интервенише позивајући украјинско руководство да "пажљивије говори о инциденту".

Портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер такође је изјавио да америчка војска нема информације које би могле да поткрепе тврдње Кијева.

Генерал Марк Мили, председавајући Здруженом генералштабу америчке војске, звао је одмах своје колеге у Пољској и Украјини, а покушао је и да дође до начелника руског Генералштаба, генерала Валерија Герасимова, али "њих двојица никада нису разговарали".

Дакле, упркос захтевима Зеленског да контактира с Бајденом, тај разговор се није десио, али је Бајден разговарао с Дудом, генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и лидерима Г20, закључује Си-Ен-Ен.

image