Свет

Унапређен скандал-мајстор украјинског МСП

Проблематични бивши амбасадор Украјине у Берлину Андреј Мелник који је Олафа Шолца назвао "увређеном кобасицом" биће нови заменик министра спољних послова те државе
Унапређен скандал-мајстор украјинског МСПwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Контроверзни бивши амбасадор Украјине у Немачкој Андреј Мелник, који је величао сарадника нациста Степана Бандеру и вређао немачке званичнике, унапређен је на место заменика министра спољних послова Украјине.

"Кабинет министара је именовао Андреја Мелника на место заменика министра спољних послова", саопштио је у петак званичник украјинске владе Тарас Мелничук.

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је проблематичног амбасадора још у јулу, месец дана након што је Мелник у интервјуу бранио Бандеру, националног хероја модерне Украјине који је сарађивао са нацистима током Другог светског рата и одговоран за смрт стотина хиљада Пољака, Јевреја и Руса, и упоредио га са Робином Худом.

Министарство спољних послова Украјине је тада морало да интервенише и смени Мелника, будући да су Немачка, Пољска и Израел оштро реаговали на његове изјаве.

Израел је тада нагласио да Мелник искривљујe историјске чињенице, потцењујe Холокауст и вређа сећање на све оне које су Бандера и његовe присталице убили.

Украјински изасланик је пре сукоба Русије и Украјине био готово неприметан, међутим, након што је немачки канцелар Олаф Шолц на пролеће одбио да посети Кијев, Мелник га је назвао "увређеном кобасицом", при чему је у више наврата нападао Владу Немачке због тога што наводно не шаље Украјини довољно војне помоћи. 

Мелник је напустио Немачку у октобру, али је и након смене наставио да вређа немачке политичаре. Украјински изасланик је, између осталог, рекао да je однос бивше немачке канцеларке Ангелe Меркел према Русији "на граници са опсесијом".

 

image