Свет

Порошенко: Нема мира у свету док Украјина не уђе у НАТО

Украјина жели да замени безбедносни штит својих Оружаних снага НАТО штитом из Члана 5, изјавио бивши председник те земље
Порошенко: Нема мира у свету док Украјина не уђе у НАТОwww.globallookpress.com © Andrew Vaughan

Бивши председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је чланство Украјине у НАТО-у главни предуслов за мир у Европи и свету и да повлачење руских трупа са територије Украјине није довољно за почетак мировних преговора.

Говорећи на Међународном безбедносном форуму у Халифаксу у Канади, он је рекао да Украјина жели да "замени безбедносни штит украјинских Оружаних снага НАТО штитом из Члана 5", који се односи на колективну одбрану, где се напад на једну чланицу Алијансе сматра нападом на све савезнике.

"Наша порука није 'Добро, хајде да причамо о миру', већ 'Поздрављамо Украјину у НАТО', што је предуслов за мир у Европи и мир у свету", рекао је Порошенко за канадски лист "Глоуб енд Мејл", и додао да "не треба веровати Путину".

Руски ракетни удари онеспособили су скоро половину енергетског система Украјине, а Порошенко сматра да ће снабдевање опремом за енергетску инфраструктуру бити једнако важно као и снабдевање оружјем, јер Украјина очекује пад температуре у наредна четири месеца до пролећа.

image