Русија

ОДКБ: НАТО провоцира, могућа ескалација сукоба

Североатлантска алијанса се све више приближава границама ОДКБ-а због чега се мора ојачати војни капацитет савеза, упозорава генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас
ОДКБ: НАТО провоцира, могућа ескалација сукобаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Подршка Североатлантске алијансе Кијеву је опасна јер постоји ризик да би НАТО могао да буде увучен у конфликт у Украјини, изјавио је Станислав Зас, генерални секретар Савета за колективну безбедност (ОДКБ) на седници која је почела данас у Јеревану. Састанку присуствују руски министар спољних послова Сергеј Лавров и министар одбране Сергеј Шојгу, а током после поднева очекује се долазак и руског председника Владимира Путина.  

Повећавајући војни контингент у Источној Европи и тако приближавајући сукоб западним границама ОДКБ-а, НАТО заправо провоцира, рекао је Зас.

Због тога, како каже, ОДКБ мора да ојача војне капацитете.

Руски лидер Владимир Путин претходно је напоменуо да је Украјина инструмент Запада, који се користи не само против Русије, већ и против ОДКБ-а и Заједнице независних држава. 

Помоћ Јерменији

Генерални секретар организације Станислав Зас рекао је и да су учесници постигли договор око заједничких мера за пружање помоћи Јерменији, јер регион препознаје важност постизања мировног споразума и разрешења дугогодишње кризе између Јеревана и Бакуа. Према подацима организације, на граници две земље готово свакодневно бележе се сукоби.

"У региону Кавказа, напори Јерменије и других учесника имају позитиван утицај на постизање мировног споразума", објаснио је Зас и додао да су до сада већ биле одржане три ванредне седнице Савета за колективну безбедност - у мају, септембру и октобру ове године - на којима се разговарало о претњама за Јерменију. 

Данашња седница одржава се у Јеревану, главном граду Јерменије, док ће следеће године заседање бити премештено у Белорусију. У организацију улазе Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Таџикистан и Киргизија. 

У исто време, председник Азербејџана Илхам Алијев данас се налази у посети Београду, а планирано је и заједничко обраћање медијима са председником Србије Александром Вучићем. 

Сукоб две чланице

Генерални секретар организације, који чине Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Таџикистан и Киргизија, додао је да ОДКБ располаже свим неопходним средствима којима би се могло помоћи у случају да Таџикистан и Киргизија затраже асистенцију у напорима нормализације билатералних односа. 

"У региону Централне Азије придајемо посебан значај даљој нормализацији односа на граници Таџикистана и Киргизије. Верујемо да ОДКБ има неопходне ресурсе и искуство да помогне нашим двема државама у постизању циља", рекао је Зас током седнице.

Сукоби на граници две земље дешавају се с времена на време због недефинисаних територија. Последњи пут ситуација је ескалирала у сукоб средином септембра ове године, када је погинуло више од 100 људи, а око 400 је рањено.

Лукашенко: Тренутна ситуација је без преседана 

Белоруски председник Александар Лукашенко оценио је да живимо у периоду "заоштравања војно-политичке ситуације које је без преседана", пишу белоруски медији. 

Запад упорно покушава да врати једнополарни светски поредак на глобалну политичку сцену, намећући своја правила и заобилазећи међународно право путем примене силе и санкционисања "непокорних" земаља, истакао је он. 

Како преноси кореспондент БЕЛТА, Лукашенко је током данашње седнице нагласио важност завршетка конфликта у Украјини и додао да је битно да што пре дође до преговора. 

"Запад нас је оптуживао, као што то и даље наставља да ради, за све могуће смртне грехе. Свим силама покушавају да увуку Белорусију у овај сукоб, иако су и сами 'до ушију' у њему. Хиљаде украјинских војника се обучава на њиховим полигонима у оквиру НАТО-а", рекао је он. Лукашенко је подсетио да Запад масовно снабдева Кијев војном опремом и упитао: "Шта је то, ако не директно учешће у сукобу? А како разумети изјаве генералног секретара НАТО-а, који каже да ће пораз Украјине значити пораз Северноатлантске алијансе?"

"Морамо зауставити ово крвопролиће и започети мировне преговоре, али питање је да ли ће Украјини бити дозвољено да седне за преговарачки сто?", закључио је лидер. 

Лукашенко је упозорио и да нема места ни за какве нуклеарне претње или изјаве попут оне које је дало пољско руководство. Варшава је недавно саопштила да нема ништа против да се на њеној територији размести нуклеарно оружје, али у нуклеарном рату не би било победника, нагласио је председник Белорусије.

image