Спорт

Канађани се испромашивали, Белгија преживела и победила

Фудбалска репрезентација Белгије забележила је први тријумф на Светском првенству у Катару, пошто је минималним резултатом савладала селекцију Канаде (1:0).
Канађани се испромашивали, Белгија преживела и победилаGetty © Richard Heathcote

Белгијанци су били подређени у већем делу сусрета, али су победили и успешно започели наступ у Катару.

Дуел на "Ахмад бин Али стадиону" почео је изненађујућом иницијативом Канаде – прву прилику је имао Тејџон Бјукенон у осмом минуту, да би два минута каснија поново био у центру пажње, али овога пута јер је изнудио пенал.

После његовог ударца, лопта је погодила у руку Јаника Фереиру Караска, судија је добио из ВАР собе савет да погледа снимак и потом је показао на белу тачку.

Међутим, Тибо Куртоа је сјајно реаговао на шут Алфоса Дејвиса из пенала и спречио Канађане да дођу до предности.

Иако се очекивало да ће тада "моментум" прећи на другу страну, десило се потпуно супротно.

Канада је наставила да напада и ствара прилике, па је већ након 30 минута имала двоцифрен број удараца.

Најближи поготку били су Џуниор Хојлет, Џонатан Дејвис, па и капитен Хачинсон, док је у 39. минуту вероватно требало да добију нови пенал.

Аксел Витсел је у казненом простору нагазио и оборио Ричија Ларију, поново је ВАР анализирао ситуацију, али сада није јављено арбитру Јанију Сиказвеу из Замбије да дође до екрана.

Неколико минута касније на семафору је било 1:0, али је гол постигла Белгија и тако на одмор отишла са предношћу.

Стрелац је био једини опасан играч "црвених ђавола" Миши Батшуаји, који је побегао чуварима и, ударцем из прве, у паду савладао Милана Борјана.

Други део игре ипак није донео толико узбуђења колико је очекивано, упркос томе што је селектор Џон Хердман направио неколико измена. Између осталог, увео је најбољег стрелца у квалификацијама Кајла Ларина, а Дејвиса гурнуо у централни део везног реда.

Покушавали су Канађани спорадично, није било великих прилика, док је на другој страни једини шутирао Батшуаји.

У 80. минуту споменути Ларин имао је најбољу прилику, када је добро шутирао главом, али је феноменални Куртоа још једном био на месту и спасао Белгију.

Изабраници Роберта Мартинеза нису били бољи, штавише, може се рећи да су Канађани заслужили много бољи резултат, али је Белгија та која ће имати три бода.

Иза су Хрватска и Мароко са по једним, док је земља "јаворовог сирупа" остала на нули.

У следећем колу "ђаволи" се у недељу од 14.00 састају са Мароканцима, док ће три сата касније Канада на мегдан "ватренима".

Standings provided by Sofascore
image