Русија

Захарова: НАТО потврдио да не жели мирно решење у Украјини

Алијанса наставља да спроводи политику обликовану непосредно након државног удара у Украјини у фебруару 2014., поручила је портпаролка Министарства спољних послова
Захарова: НАТО потврдио да не жели мирно решење у Украјиниwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је данас да заједничка изјава усвојена на састанку министара иностраних послова НАТО-а у Букурешту указује да алијанса није заинтересована за политичко и дипломатско решење у Украјини.

"Не могу да занемарим изјаву министара спољних послова земаља чланица НАТО-а. Ова изјава је усвојена у периоду од 22. до 30. новембра у Букурешту. Оно што је написано у том документу указује да НАТО апсолутно није заинтересован за политичко и дипломатско решење у Украјини", рекла је Захарова.

Она је оценила да НАТО наставља да спроводи политику обликовану непосредно након државног удара у Украјини у фебруару 2014, што укључује "давање бланко подршке режиму у Кијеву и, сходно томе, демонизовање Русије како би се оправдало само постојање Северноатлантске алијансе".

Министри спољних послова земаља чланица НАТО изјавили су раније на самиту у Букурешту да ће појачати помоћ Украјини и то не само војном опремом, већ и у обнови критичне инфраструктуре и повећању заштите од ракетних напада.

У изјави се наводи да Русија сноси пуну одговорност за рат, кршење међународног права и принципа Повеље УН.
Министри НАТО истакли су да неприхватљиве акције Русије, укључујући хибридне активности, енергетске уцене и безобзирна нуклеарна реторика, поткопавају међународни поредак заснован на правилима.

Украјинци планирали напад на Крим

Британски недељни лист "Економист" објавио је недавно информацију да, како открива један од његових извора бивши командант украјинских ваздушно-десантних трупа, генерал-потпуковник Михаил Забродски, кијевске власти планирају да преузму контролу над Кримом следеће године. Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак потврдио је ове намере и прецизирао да се планирани напад очекује у наредних шест месеци. 

"Северноатлантска алијанса наставља иницијативу коју је започела још пре државног преврата у Украјини 2014. године. Ради се о демонизацији Русије у циљу правдања даљег ширења Алијансе на исток", објаснила је Захарова. 

Како додаје, НАТО оптужује Русију за кривична дела која су починиле Оружане снаге Украјине и то "под протекцијом западних спонзора".

"Ми смо оптужени за нарушавање глобалног снабдевања храном, иако је управо Москва била та која је понудила право решење за проблеме који ни нису настали нашом кривицом".

Са друге стране, покушај да се окриви Русија за инцидент са украјинском ракетом која је пала на територију Пољске изгледа врло лоше. Из Москве су током овог месеца више пута нагласили да је врло чудно да је ова тема брзо нестала из Западних медија, што онда највероватније указује на то да је у питању намештаљка, рекла је Захарова. 

Молдавија на удару западне пропаганде

Званична представница Министарства спољних послова Русије упозорила је да Запад активно покушава да увуче Молдавију у антируску кампању по принципу који је раније коришћен у Украјини. 

"Са жаљењем констатујемо да Запад, кроз републичке власти у Молдавији, активно наставља са својим покушајима да је увуче у антируску кампању. Сценарио је сличан оном који је коришћен у Украјини: чишћење информационог простора од непожељног мишљења, политичке репресије, распиривање русофобије, удаљавање од неутралног статуса и приближавање НАТО-у. Све то раде управо они политичари које храни Запад", рекла је Захарова. 

Додала је и да се, са друге стране, остављају да раде медији који промовишу антируску политику. У току је, како каже, "деградација слободе медија". 

У овој земљи већ више месеци редовно се одржавају протести против актуелне власти коју предводи Маја Санду. Ове недеље на улицу је изашло преко 40.000 људи. Тренутна власт сусрела се и са новим скандалом, након што су на Телеграму биле обелодањене преписке одређених званичника. Кишињев званично оптужује Москву за учешће у акцијама које компромитују власт, наводећи као главни разлог прозападну оријентисану владу.  

Из Москве данас поручују: "Пажљиво пратимо ситуацију". 

Берлин наставља да подрива односе са Москвом

Немачка амбасада у Москви одбила је да изда визе низу руских грађана који су укључени у делатност "Росотрудничества", изјавила је Захарова.

Организација се бави промоцијом руске културе и образовања у иностранству. 

"Овај догађај тумачимо као још једну манифестацију тенденциозне антируске политике Берлина која има за циљ подривање свих компоненти руско-немачких односа, укључујући и хуманитарне", поручују данас из руског министарства. 

Међутим, ово није једино што Берлин ради како би погоршао односе са Кремљом.

Званична Москва ових дана разматра и резолуцију о чијем усвајању се данас већа у Немачкој. У складу са њом Русија је наводно организовала и подржавала геноцид на територији Украјине током тридесетих година прошлог века.

Та тврдња је апсурдна и искривљује историјске чињенице, поручила је представница министарства. 

"Живимо у времену у којем апсурд, нажалост, постаје део 'нове нормалности', како то покушавају да нам представе", изјавила је. 

У Москви још не верују шта је изјавио папа

Раније током дана, Захарова је у ауторској емисији на "Спутнику" рекла да се у Савету федерације разговарало о последњој изјави поглавара Римокатоличке цркве, којом су одређени народи који живе у Русији оптужени за суровост током специјалне војне операције у Украјини. Москва је јуче осудила ове тврдње и назвала их расистичким. 

"Нисмо могли да поверујемо" шта је било речено, ове речи су страшне не због тога што су нетачне, рекла је. "Нико није могао да поверује да би особа која се за велики број хришћана изједначава са једном религијом, и која себе везује за божанско начело, може да изговори тако страшне речи у односу према двема етничким групама". 

"Желела бих да им поставим једно питање: Да ли су у Ватикану још увек привржени Јеванђељу, или је либерална мисао већ успела да дође и до најсветијег и најинтимнијег?", упитала је портпаролка. 

image