Русија

Прогон се наставља: Украјинци оптужили митрополита за деструктивно деловање против државе

Служба безбедности Украјине митрополита Кировоградске епархије УПЦ оптужила за распиривање верске мржње
Прогон се наставља: Украјинци оптужили митрополита за деструктивно деловање против државеwww.globallookpress.com © Maxym Marusenko

Служба безбедности Украјине оптужила је митрополита Кировоградске епархије канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) за деструктивно деловање против државе и распиривање верске мржње, преносе "РИА Новости".

"СБУ је пријавила митрополита Кировоградске епархије УПЦ који је раније рекао да је заузимање Крима легитимно. Служба безбедности прикупила је доказе о кривици бившег поглавара у деструктивним активностима против Украјине. Утврђено је да је у црквама, људима подељена непријатељска пропагандна литература која је штампана у хиљадама примерака у штампаријама земље агресора", наводи се у саопштењу СБУ.

Како наводи СБУ, митрополит, чије име није објављено, "био је члан најужег круга патријарха московског и целе Русије Кирила, са којим је координирао ширење прокремљанских ставова у региону". Напомиње се да је бивши митрополит "осумњичен за кршење равноправности грађана у зависности од њихове расе, националности, верских уверења, инвалидитета и других основа према Кривичном закону Украјине". 

Такође се наводи да су током претреса на територији епархије пронађени "документи са доказима о преписци са московским налогодавцима".

Служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију".

Свештеник Кијевско-Печерске лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) суспендован је са служења литургије и молебана након што се током његове службе, наводно, чула песма о "величању Русије".

Подсећамо, СБУ је 22. новембра заједно са Националном полицијом и Националном гардом извршила претрес свештенства у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области. Саслушано је више од 50 људи и пронађена је "проруска литература". 

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, све су учесталији напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.

image
VV inauguration
banner