Свет

"Птичица" гукнула: Како је Твитер блокирао причу о лаптопу Хантера Бајдена

И сами запослени оспоравали су одлуку компаније да уклони чланак "Њујорк поста" са друштвене мреже 2020. године са објашњењем да се ради о политици куће да не објављује хаковане материјале, произилази из преписке која је објављена на Твитеру
"Птичица" гукнула: Како је Твитер блокирао причу о лаптопу Хантера Бајдена© Tanjug/Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP

Уклањање чланка "Њујорк поста" са Твитера из 2020. године о подацима који су са лаптопа Хантера Бајдена процурили у јавност, пратила је расправа међу запосленима на овој друштвеној мрежи о томе колико је овај потез законски оправдан.

Део преписке између челника компаније и других званичника објавио је новинар Мет Таиби у серији твитова којима је дао наслов: "Документа Твитера, први део: Како и зашто је Твитер блокирао причу о лаптопу Хантера Бајдена".

Власник "Твитера", амерички милијардер Илон Маск на свом налогу на овој друштвеној мрежи поздравио је објављивање ових докумената.

Он је прво најавио да ће бити објављени документи о томе шта се заиста догодило са уклањањем приче о лаптопу сина америчког председника Џозефа Бајдена, а затим поделио прву објаву новинара уз кратак коментар: "Почињемо".

Таиби је у својим постовима на Твитеру навео да је компанија предузела ванредне кораке како би потиснула причу са ове друштвене мреже, уклањајући линкове и објављујући упозорења да садржај може бити небезбедан, а блокиран је чак и покушај дељења приче преко директних порука, што је корак који "Твитер" предузима када је, на пример, у питању дечија порнографија.

Компанија је уклонила причу "Њујорк поста" са друштвене мреже због нарушавања њихове политике необјављивања хакованих материјала, али, према преписци коју је објавио Таиби, ни сами запослени нису били сигурни да ли је то оправдан разлог за предузимање таквог корака.

Мејлови за које су медији тврдили да су процурили из лаптопа Хантера Бајдена, којег је син америчког председника однео на поправку, наводно су садржали бројне инкриминишуће детаље о његовом приватном животу, као и пословним ангажманима у Украјини. Уз то, прича је стигла до јавности у осетљивом тренутку, током председничке кампање 2020. године у којој су се за поверење гласача борили тадашњи председник САД Доналд Трамп и његов демократски противкандидат Џозеф Бајден.   

"Иако је неколико извора тврдило да су добили опште упозорење федералних снага безбедности о могућем страном хаковању, нема доказа, барем према мом увиду, да је било уплива безбедносних органа у причу о лаптопу", навео је Таиби.

Он додаје да је одлука донета на највишем нивоу компаније, али без знања извршног директора Џека Дорсија, а кључну улогу је одиграла бивша директорка правног сектора Вијаџа Гаде.

"Хаковање је било изговор, кроз неколико сати, готово сви су схватили да се то објашњење неће одржати. Али нико није имао петље да одлуку измени", цитира се један од бивших запослених.

Неколико људи на руководећим позицијама у различитим секторима "Твитера" довело је у питање законитост одлуке и позивање на "необјављивање хакованог материјала", у тренутку када ни сама компанија, а ни надлежни органи, нису знали да ли је материјал заиста хакован или не.

Један од њих, Трентон Кенеди, тада задужен за коментаре, констатује да покушава да схвати на основу којих прописа је садржај означен као небезбедан и наводи да сматра да би најразложније објашњење било да се чекају појашњења да ли је објављена прича била производ хакованих материјала. Али упозорава:

"Суочићемо се са тешким питањима о овоме ако не будемо имали добро објашњење зашто смо овај линк означили као небезбедан".

Потпредседник "Твитера" Џим Бејкер им на то одговара да се слаже да су нејасне информације око тога да ли је материјал хакован или је лаптоп остављен на поправци са одобрењем власника да може да му се приступи, али да је неопходан опрез.

Судећи по преписци, убрзо се у целу дискусију укључују и политичари и то и демократе и републиканци.

"Твитер" је тих дана блокирао приступ налогу портпаролки Беле куће Кејли Макенани због дељења приче "Њујорк поста", због чега је стигла оштра реакција републиканаца.

Ни демократама се потез "Твитера" није допао, али они су имали друге замерке у вези с овим: то што су причу о Хантеровом лаптопу замениле приче о цензури изазване потезом компаније.

Да би одлука компаније могла да изазове већу буру од саме приче о ономе што је пронађено у лаптопу Хантера Бајдена, упозорио је Вијаџу Гаде конгресмен из редова демократа Ро Кана.

Занимљиво је да у преписци коју је објавио Таиби, Кана држи предавање о слободи новинарства Гадеовој, позивајући се на поштовање Првог амандмана и слободног протока информација, осим уколико сами новинари нису учествовали у хаковању.

Званичници компаније затим добијају упозорење да су и републиканци и демократе бесни и да их очекује "крвопролиће" на саслушању (Џек Дорси саслушан је пред конгресом у новембру 2020).

У преписци се чак наводи да су демократе бесне јер друштвене мреже не уређују довољно штетни садржај, а када то учине, као у овом случају, то буде толико неспретно да изазове огромну пажњу јавности, односно "постане прича".

Друштвене мреже морају више да уређују садржаје које објављују јер ако то не би чиниле, истина би постала релативна, наводи се у једном делу преписке, уз опаску да Први амандман није апсолутан.  

image