Економија

Москва разматра увођење доње границе цене руске нафте?

Као одговор на ограничење од 60 долара по барелу које су у понедељак усвојиле чланице Г7, Москва разматра да уведе фиксну цену своје нафте за извоз, или да одреди максималне попусте по којима ће се она продавати
Москва разматра увођење доње границе цене руске нафте?www.globallookpress.com © Valery Lukyanov/Russian Look

Москва разматра да уведе доњу границу за цену нафте коју извози као одговор на ограничење горње цене коју су земље Г7 увеле прошле недеље.

Један од могућих одговора на рестрикције Г7 био би увођење фиксне цене за бареле националних произвођача, која би била ревидирана по потреби, изјавила су два анонимна званичника за "Блумберг".

Други одговор би подразумевао одређивање максималног попуста у односу на међународни просек цена по којем би руски произвођачи могли да продају сирову нафт, и који би такође по потреби био ревидиран на основу глобалних тржишних трендова.

И даље се не зна колико би новца могућа доња граница износила, као ни да ли би била изнад или испод горње цене од 60 долара коју су увеле земље Г7.

Ограничење доње цене руске сирове нафте би представљало транспарентан механизам који би био засниван на правилима тржишта, указују извори, и додају да Москва не жели да ограничењем антагонизује неутралне државе које од ње настављају да купују сирову нафту.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у понедељак да Москва неће прихватити никакве одлуке Запада о увођењу горње границе цена руске нафте, као и да Русија припрема одговор на овакве мере.

Ограничење од 60 долара по барелу и даље је изнад цене по којој Москва тренутно продаје свој тип нафте "урал".

image