Економија

"Блумберг": САД желе да руска нафта настави да тече

Максимална цена руског горива ограничена је на 60 долара по барелу, што је знатно више од цене по којој се оно тренутно продаје
"Блумберг": САД желе да руска нафта настави да тече© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници желе да руска нафта настави да тече, пише "Блумберг", осврћући се на "великодушну" одлуку групе Г7 да Кремљ своје гориво убудуће продаје по максималној цени од 60 долара по барелу.

Овај медиј тврди да је то ограничење цене далеко скупље од цене од 50 долара, по којој Москва тренутно продаје свој тип нафте "урал".

"Кључно је да је то сигнал да Г7 настоји да задржи руску нафту на тржишту. Тржиште се тако преоријентисало на став да ће извоз руске сирове нафте остати отпорнији него што се раније очекивало, као и да горња граница цена неће утицати у великој мери", каже аналитичар у компанији "Натиксис" Џоел Хенкок.

"Блумберг" се, коментаришући одлуку о ограничењу цена осврнуо и на изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова који је рекао да је оно небитно.

"Није нас брига колика ће бити горња цена. Преговараћемо директно са нашим партнерима. А они који наставе да раде са нама неће гледати на та ограничења", поручио је Лавров.

Г-7 је иначе одлучила да њене чланице неће ни увозити руску нафту, тако да је овај потез директно усмерен на друге велике купце као што су Кина, Индија и Турска, које, међутим, нису ни пристале на тај праг цена.

САД ипак мисле да им то може служити као преговарачки инструмент, будући да купцима који нафту плаћају скупље од 60 долара, европске компаније неће обезбеђивати осигурање за транспорт.

"Сматрамо да је цифра од 60 долара по барелу прикладна за балансирање ограничавања профита Москве и обезбеђивања понуде у складу са потражњом", рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби, додајући да се горња граница може прилагодити у будућности.

Неки у Европи амерички план о ограничењу цена виде као начин за ублажавање санкција, док је Пољска предводила групу земаља које се залажу за то да се граница приближи производним трошковима.

Украјина се, међутим, залагала да максимална цена буде свега 30 долара.

image