Свет

Велика рација у Немачкој, хапсе десничаре: Планирали државни удар?

Медији пишу да су имали подршку низа безбедносних званичника, као и да су планирали да изврше државни удар
Велика рација у Немачкој, хапсе десничаре: Планирали државни удар?© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Немачка полиција спровела је једну од највећих операција против наводних десничарских екстремиста који су планирали да упадну у Бундестаг и киднапују политичаре.

Медији пишу да су имали подршку низа безбедносних званичника, као и да су планирали да изврше државни удар.

Двадесет пет осумњичених чланова и присталица екстремно десничарске организације "грађани Рајха" приведено је рано јутрос током рација широм Немачке, саопштило је савезно тужилаштво Немачке, додајући да су рације спроведене у 11 немачких покрајина.

Ухапшени су осумњичени да су део терористичке групе чији је циљ било рушење постојећег државног поретка у Немачкој, које није искључивало насиље као средство за постизање циља, наведено је у саопштењу.

Осумњичени су ухапшени у немачким покрајинама Баден-Виртемберг, Баварска, Берлин, Хесен, Доња Саксонија, Саксонија, Тирингија, као и у Аустрији и Италији, саопштило је Тужилаштво.

Осумњичени се терете да су се, од новембра 2021. године, припремали да изведу акције засноване на њиховој идеологији, наведено је у саопштењу.У полицијској акцији "Сенка" око 3.000 припадника полиције претресло је 137 објеката 52 осумњичених.

Позната имена ухапшених

У шест сати ујутро специјална јединица полиције упала је у кућу бивше посланице странке деснице "Алтернативе за Немачку" (АфД) и актуелне судије Биргит М.В. у Берлину. Само три минута касније полиција је извршила акцију у једном дворцу у Бад Лобенштајну. Истовремено је полиција упала у око 30 објеката, међу којима су аутомеханичарска радња, радња за столарију...Дневник "Билд" пише да су принц Хајнрих XIII Ројс и судија Биргит М.В. осумњичени да су формирали терористичку мрежу. Међу осумњиченима су и неки бивши одборници АфД.

"Удруживање опасно по Устав"

Савезна криминалистичка служба (ЛКА) добила је информације о формирању терористичке мреже, те је крајем августа изразила сумњу да је у питању "удруживање опасно по Устав".

Централно тело терористичке мреже, која је планирана државни удар, био је "Савет". Он је био нека врста кабинета владе у сенци са ресорима од правосуђа, спољних послова до здравства.

"Чланови Савета су се од новембра прошле године редовно тајно састајали, како би планирали преузимање власти и успостављање сопствених државних структура", наводи Тужилаштво. План је био да "војно крило" на нивоу општина, кругова преузме власт. Међу осумњиченима је и активни припадник специјалне војне јединице КСК, чији су стан и канцеларија у касарни у Калву претресени. Војник је био члан штаба елитне јединице, наводи немачка Војна обавештајна служба (МАД).

Како је наведено, после пуча група је намеравала да формира владу, а нови владин апарат требало је да ради по монархистичким правилима, подељен на разна министарства као "кнежевине".

Иначе за сваки ресор већ су били одређени људи, а, како преносе медији, ради се о особама на утицајним положајима из друштвених и финансијских области јавног живота.Министар правосуђа Немачке Марко Бушман оценио је да је данашња акција полиције "антитерористичка".

Тужилаштво је саопштило да је међу приведенима и једна држављанка Русије.

Амбасада Русије: Не комуницирамо са илегалним формацијама

Амбасада Русије у Немачкој саопштила је данас да није добила обавештење од немачких власти о томе да је међу приведенима, који су осумњичени за планирање државног преврата у Немачкој, и једна руска држављанка.

Амбасада је навела да ће руска страна тражити од немачког тужилаштва да разјасни информације у вези са држављанком Русије.

У саопштењу, као одговор на саопштење немачког генералног тужилаштва у којем се наводи да су осумњичени пучисти у Немачкој контактирали руске представнике, али да од њих нису добили подршку, амбасада Русије у Берлину је истакла да руске дипломатско-конзуларне институције у Немачкој не одржавају контакте са представницима терористичких група и других илегалних формација.

На питање новинара о припреми пуча у Немачкој, Песков је нагласио да је то унутрашњи проблем Немачке и да они сами наводе да не може бити говора о "руском мешању".

Ко су "грађани Рајха"

"Грађани Рајха" су групација која не признаје Савезну државу Немачку и њене демократске структуре. Њени чланови одбијају да плаћају порез, и у конфликту су са властима. Министарство унутрашњих послова процењује да та организација броји око 21.000 припадника.

image