Русија

Путин и Алијев разговарали о обнављању економских веза

Руски председник је разговарао и са Пашињаном о примени трилетарних споразума између Русије, Јерменије и Азербејџана о Нагорно-Карабаху
Путин и Алијев разговарали о обнављању економских везаwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим о трилатералним споразумима и договорили су даље контакте, саопштила је прес-служба Кремља.

"Разговарало се о имплементације споразума између лидера Русије, Азербејџана и Јерменије и о новим плановима за обнављање економских и логистичких веза на Јужном Кавказу. Договорени су даљи контакти", наводи се у поруци.

Путин је разговарао и са предмијером Јерменије Николом Пашињаном о примени трилатералних споразума између Русије, Јерменије и Азербејџана о Нагорно-Карабаху, саопштила је прес-служба Кремља.

"Као наставак разговора Владимира Путина и Никола Пашињана, који је одржан 9. децембра у Бишкеку на састанку Врховног евроазијског економског савета, настављени су разговори о примени темељних споразума између ових трију земаља", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је посебна пажња посвећена обезбеђивању безбедности на јерменско-азербејџанској граници, као и пројектима обнављања транспортних, логистичких, трговинских и економских веза у Закавказју.

Руски председник је данас имао прилику да поздрави учеснике Сверуског студентског формума "Ваш ход" и добитницима националне награде "Студент године" где је истакао да младе успешне људе уједињује љубав према Отаџбини и велики жеља да буду корисни својој земљи, наводи се на сајту Кремља.

"У Москву су овим поводом дошли и представници свих региона наше земље, укључујући Доњецк, Луганск, Херсонску и Запорошку област да учествују на форуму. То су руководиоци универзитета, лидери студентске владе и једноставно талентовани, енергични, сврсисходни млади људи. Све вас уједињује љубав према Отаџбини, велика жеља да будете корисни својој земљи, да дате лични допринос њеном развоју", наводи се у телеграму председника.

Путин је истакао да је стварање услова за реализацију интелектуалног и креативног потенцијала младих национални приоритет.

"Захваљујући вашој креативној енергији, ентузијазму и брижности, реализују се тражени пројекти у науци, технологији и друштвеној сфери. На позив свог срца помажете онима којима је потребна подршка и пажња, доприносите вашим родним градовима. А вашим професорима хвала на патриотском, духовном и моралном васпитању ђака", додао је председник.

Путин је изразио уверење да ће форум пружити одличну прилику учесницима да комуницирају, размене искуства, а његове одлуке ће помоћи у покретању нових, обећавајућих идеја и иницијатива. Учесницима је пожелео успех и све најбоље.

image