Русија

Медведев: Што је земља слабија, а њен лидер глупљи, амбиције су веће

Дмитриј Медведев поручио да председник Летоније "мора бити глуп", чим је предложио да се на територији његове земље оснује суд у којем би се водили процеси против Руса
Медведев: Што је земља слабија, а њен лидер глупљи, амбиције су већеwww.globallookpress.com © Russian Government

Бивши председник Русије и актуелни заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев оценио је данас да председник Летоније "мора бити глуп", чим је предложио да се на територији његове земље оснује суд у којем би се водили процеси против Руса који учествују у специјалној војној операцији.

"Шта да кажем: што је земља безначајнија и што је њен лидер глупљи, то су амбиције веће. Некакав наводни председник мале марионетске суседне државе, која нема ни своју војску ни економију, жели да суди великој сили – сталној чланици Савета безбедности УН, која поседује тријаду стратешких нуклеарних снага", изјавио је Медведев за "РИА Новости".

Уместо да прети, како је рекао, Риги би било боље да размисли о евентуалним последицама оваквог односа са Москвом. 

"Још боље, нека питају грађане да ли желе конфронтацију са Русијом и по овом питању", додао је Медведев.

Осим Летоније, као "добровољац" да буде домаћин трибунала у којем би се судило Русима јавила се и Холандија у којој већ постоји Међународни суд правде у Хагу. 

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је данас да предлог о стварању таквог суда није наишао на једногласну подршку министара спољних послова уније на недавном састанку у Бриселу.

image