Русија

Москва: НАТО и Велика Британија циљано врше хакерске нападе на институције у Русији

Лондон систематски ради на промоцији русофобије на интернету и "изврће истину" о спољној политици Москве, каже Сиромолотов
Москва: НАТО и Велика Британија циљано врше хакерске нападе на институције у Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Велика Британија и НАТО све учесталије врше хакерске нападе на државне институције Калињинградске области и на енергетски систем Москве, рекао је заменик министра спољних послова Русије Олег Сиромолотов за ТАСС.

Нема ничег изненађујућег у томе, рекао је Сиромолотов, коментаришући информацију листа "Тајмс" да британске националне снаге сајбер безбедности намерно регрутују АјТи стручњаке са знањем руског језика. 

Лондон систематски ради на промоцији русофобије на интернету, "изврће истину" о спољној политици Русије у западном информационом пољу, а и снажно охрабрује антируске активности украјинских хакера, рекао је он.

Сиромолотов је подсетио на недавни случај о компјутерском нападу на пошту Велике Британије, када су британски медији, не чекајући исход истраге, то повезали са Русијом.

"Недуго после тога су Лондон и Кијев одржали консултације о сајбер плановима. Тада је 'АјТи армија Украјине' издала саопштење о плановима за напад на 'Руску пошту'. Жалосно је било гледати ту представу коју су режирали како би оправдали своје нападе", навео је дипломата.

Руски званичник и раније упозоравао да Пентагон и Агенција за националну безбедност САД подстичу русофобију међу међународним хакерима.

"Пентагон и Агенција за националну безбедност САД се хвале да спроводе офанзивне операције и против других независних држава под изговором заштите 'демократије', људских права. Подстичу русофобију међу интернационалним хакерима", оценио је он говорећи за "Спутњик".

Сиромолотов је тада рекао да су САД користиле "Мајкрософт" који интересима САД подређује дигиталну независност држава и тиме доприноси потенцијалној реализацији хакерских операција.

У међувремену, руски регулатор за комуникације "Роскомнадзор" саопштио је да је блокирао сајтове ЦИА и ФБИ, оптужујући две владине агенције САД за "ширење лажних информација", преноси ТАСС.

"Роскомнадзор је ограничио приступ низу ресурса који припадају државним структурама непријатељских земаља за ширење материјала са циљем дестабилизације друштвене и политичке ситуације у Русији", наводи се у саопштењу Роскомнадзора које преносе руске новинске агенције.

image