Русија

Руска амбасада у Вашингтону позвала САД: Докажите да нисте умешани у саботажу Северног тока

Руска страна неће дозволити да се "заташка" ситуација са уништењем критичне енергетске инфраструктуре, јер инцидент на Северном току Москва оцењује као акт међународног тероризма, који захтева свеобухватну и независну истрагу, рекао је портпарол руске амбасаде у САД
Руска амбасада у Вашингтону позвала САД: Докажите да нисте умешани у саботажу Северног токаGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Портпарол руске амбасаде у Вашингтону Игор Гиренко рекао је да Москва неће дозволити да САД ћуте о ситуацији у вези са нападом на Северни ток и позвао САД да докажу да нису умешани у саботажу Северног тока.

"Руска страна неће дозволити да се заташка ситуација са уништењем критичне енергетске инфраструктуре. Инцидент на Северном току Москва оцењује као акт међународног тероризма, који захтева свеобухватну и независну истрагу", рекао је Гиренко, наводи се на Телеграму амбасаде Руске Федерације у САД.

Како је навео Гиренко, "САД, које тврде да су извор 'коначне истине', било би добро да са празних оптужби против Русије пређу на конкретан случај".

"Барем покушајте да докажете сопствену невиност у уништавању гасовода", нагласио је он.

Раније је портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао да "Сједињене Америчке Државе немају никакве везе са експлозијама гасовода Северни ток 1 и 2 и да су спремне да то понове на састанку Савета безбедности УН". Информацију да Вашингтон стоји иза уништавања гасовода, Прајс је назвао "потпуном дезинформацијом".

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио чланак о истрази експлозија на гасоводима Северни ток. У његовом тексту се наводи да се саботажа на Северним токовима догодила током НАТО вежби "Балтопс" у лето 2022. године и да су амерички рониоци поставили експлозив испод "Северног тока", који су Норвежани активирали три месеца касније.

Он је такође рекао да је пре дизања гасовода Северни ток у ваздух, ЦИА норвешком броду испоручила комору за декомпресију ронилаца, како би се обучавали.

image