Русија

Русија упозорава на сателите: САД ће отворено ући у сукоб

Представници НАТО-а недавно су најавили да би могли да користе комерцијалне сателите за прикупљање података у војне сврхе, што би могло да доведе до брисања граница између цивилних и војних свемирских летелица
Русија упозорава на сателите: САД ће отворено ући у сукобGetty © Paolo Nespoli - ESA/NASA

САД и њихови савезници стављају цивилне свемирске летелице у опасност од потенцијалног напада користећи их у војне сврхе, рекао је руски дипломата Константин Воронцов.

До упозорења је дошло након што је НАТО открио планове за формирање свемирске флоте за надзор, које ће у својим мисијама користити како војне, тако и цивилне летелице.

Воронцов поручује да САД на тај начин бришу границу између војне и цивилне инфраструктуре у свемиру, што би могло да буде веома опасно и да створи многе негативне последице.

Америчка употреба свемирских летелица у користи других држава на бојном пољу представља "облик учешћа у сукобу", рекао је Воронцов, додајући да би "квазицивилна инфраструктура у свемиру могла да буде мета одмазде".

"То у најмању руку представља кршење Споразум о свемиру из 1967. године", рекао је он.

Његово упозорење дошло је након дискусије у Руској думи о наслеђу Стратешке дефанзивне иницијативе, америчког програма из периода Реганове администрације, као и његовом утицају на планирање у америчкој војсци.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је непосредно пре најаве новог свемирског програма да ће тај савез користити комерцијалне сателите у војне сврхе.

"То ће побољшати наше способности за прикупљање информација и надзор и помоћи НАТО мисијама и операцијама", рекао је он и додао да ће то довести до "боље комуникације, навигације и формирања бољег система за рано упозорење од потенцијалних ракетних напада".

Шеф НАТО-а је тај пројекат најавио током обраћања о резултатима помоћи коју та организација пружа Украјини.

Упоредно коришћење цивилне и војне опреме у украјинском сукобу дошло је у први план прошле недеље, када је компанија "Спејсекс" објавила да ограничава коришћење свог свемирског интернет система Старлинк, што значи да украјинске трупе више неће моћи да га користе за управљање дроновима.

Директор "Спејсекса" Илон Маск  рекао је да је Старлинк комерцијални производ и да није намењен за војну употребу, као и да не жели да се он користи за повећање тензија које би могле да доведу до "трећег светског рата".

Систем остаје доступан украјинској војсци за комуникацију, иако би "Спејсекс" као приватна компанија могло једноставно да искључи терминале, додао је он.

image