Русија

Десети пакет антируских санкција: на црној листи још 59 људи и 28 организација

У новом блоку санкција, који треба да буде објављен 24. фебруара, налазе се Фонд националног богатства Русије, три банке "Алфа-Банк", "Росбанк" и "Тинкоф банку", као и две медијске холдинг компаније - "Патриот медија груп" и "Росија севоднија"
Десети пакет антируских санкција: на црној листи још 59 људи и 28 организацијаGetty © Dan Kitwood

Европска унија ставиће на црну листу 59 људи и 28 организација у оквиру новог, десетог пакета санкција Русији, јавио је данас бриселски портал "ЕУ Обзервер".

Нова црна листа укључује Фонд националног богатства Русије, три банке "Алфа-Банк", "Росбанк" и "Тинкоф банку", две медијске холдинг компаније - "Патриот медија груп" и "Росија севоднија", као и две осигуравајуће компаније, пренео је ТАСС.

Наводи се да су и Сверуски народни фронт и неколико произвођача оружја, као и фирма "Павел шипинг" са седиштем у Лондону, одговорни за "илегални транспорт украденог украјинског жита", преноси портал.

Портал наводи и да ЕУ намерава да блокира емитовање арапских сервиса РТ и Спутњика на својој територији.

На црној листи наћи ће се комесарка за људска права Руске Федерације Татјана Москалкова, заменик председника Владе Московске области Вјачеслав Духин и министарка рада, породице и социјалне заштите Башкирије Ленара Иванова.

Поред тога, у блоку санкција, који треба да буде званично објављен 24. фебруара, биће и један број високих војних официра.

Напомиње се да ће 10. пакет санкција бити "праћен пакетима доказа који су осмишљени за правни изазов пред Европским судом правде".

Додаје се да је ово подложно променама, јер многе источноевропске земље и даље покушавају да обезбеде санкције против руске државне корпорације за атомску енергију "Росатом" и њеног генералног директора Алексеја Лихачова.

Дискусија ће бити настављена на састанку Савета ЕУ у Бриселу на нивоу министара спољних послова.

Према подацима ЕУ, на листи санкција према Русији налази се 1.386 појединаца и 171 компанија.

image
VV inauguration
banner