Русија

Медведев: Нема света без Русије

Мирна моћ велике Русије и ауторитет њених партнера је залог очувања будућности за цео свет, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије
Медведев: Нема света без Русијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ако се доведе у питање постојање Русије, оно се неће решавати на украјинском фронту, већ заједно са постојањем читаве људске цивилизације, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев и поручио да је Русију немогуће срушити као СССР.

"Све је јасно. Свет без Русије никоме није потребан", написао је он у чланку за "Известија".

Запад, истакао је руски званичник, задржава опасне илузије да ће моћи да "сахрани" Русију као СССР. Истовремено, упозорио је, историја показује да "свако пропало царство затрпа пола света под својим рушевинама, па чак и више".

До Специјалне војне операције у Украјини, пише он, дошло је због сумануте хистерије Запада и опсесивне жеље да се Русија раскомада.

Навео је два датума које сматра преломним тачкама у односима Русије и Запада.

"Прва је јесен 2008. године, када је западни свет подржао агресију Грузије на народ Јужне Осетије", написао је он и нагласио да је "у то време агресор одбијен брзо и жестоко".

Друга прекретница је, према његовим речима, "пролеће 2014. године, када је народ Крима на легалном референдуму изразио вољу, враћајући се заувек у своју историјску домовину".

"То је изазвало махниту, импотентну хистерију у западном свету, која траје до данас", рекао је Медведев.

Непријатељи Русије настављају да снабдевају оружјем "неофашистички режим у Кијеву", прекидају сваку могућност наставка преговора, и одбијају да признају да су циљеви које су поставили пред собом погубни за све, написао је он.

Русија неће дозволити такав сценарио, нагласио је заменик председника Савета безбедности и подсетио да западне земље и њихови савезници чине само 15 одсто светске популације.

"Има нас много више, и много смо јачи. Мирна моћ наше велике земље и ауторитет њених партнера је залог очувања будућности за цео наш Свет", закључио је Медведев.

image
VV inauguration
banner